Co je to acidita u kávy?
Káva je pro mnoho lidí důležitou součástí denního rituálu. Mnozí si však často neuvědomují, že káva může mít různé chuťové profily, v základu může být hořká nebo může mít naopak vysokou aciditu. Ale co je to vlastně ta acidita kávy? Na to se společně podíváme.
Káva s vysokou aciditou má často světlou barvu a svěží chuť. Tyto kávy mají často ovocité až květinové tóny, což může být pro mnoho lidí příjemné. Většinou se tato káva připravuje na filtru, kde lépe vynikne její chuťový profil. Naopak káva s nízkou aciditou bývá často čokoládovější až zemitější a má plnější a méně svěží chuť, nejčastěji se tato káva připravuje na espressu.
Je důležité poznamenat, že acidita kávy nemá nic společného s pH hodnotou. Většina káv má pH hodnotu mezi 4,5 a 5,5, což značí mírnou kyselost, ale není to dostatečně kyselé na to, aby vám to poškodilo zuby nebo sliznice v ústech. Acidita kávy se odvíjí od obsahu kyselin, které jsou přítomny v kávových zrnech. Nejčastěji se setkáváme s kyselinou chlorogenovou, která má vliv na chuť kávy a pomáhá také chránit kávová zrna před napadením škůdci.
Vysoká acidita v kávě může být pro někoho i nepříjemná. Pokud patříte mezi ty, kteří trpí pálením žáhy, může vám káva s vysokou aciditou způsobovat problémy, proto raději vybírejte kávy s nižší aciditou, jako jsou například kávy z Brazilie nebo Indie.
V každém případě byste se neměli bát experimentovat! S různými druhy kávy se můžete setkat v kavárnách nebo ve specializovaných prodejnách, jako je ta naše. Zde vám ochotně poradíme s výběrem, takže se nebojte zeptat. Ať už preferujete kávu s vysokou nebo nízkou aciditou, užijte si svůj šálek kávy a užijte si tu chuťovou rozmanitost!
Čokoládové kávy z naší produkce.
Ovocitější kávy z naší produkce.
Děkujeme! S šálkem kávy se loučí Penerini ❤