Kenya Thiriku AA 100% arabika zrnková káva

 
Akce Efekt lupa
  • 1 z 4
 
Káva je vhodná na přípravu filtrované kávy.
Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem (na prodejně v Brně) (> 5 ks) Skladem (na prodejně v Brně) (> 5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Měrná cena 135 Kč / 100 g 132 Kč / 100 g 110 Kč / 100 g 107 Kč / 100 g
Cena 117 Kč 287 Kč 477 Kč 930 Kč od 117 Kč bez DPH
135 Kč 330 Kč 549 Kč 1 069 Kč od 135 Kč    
Značka PENERINI
Kategorie Jednodruhové kávy
 

Káva se do Kenyi dostala z Tanzánie, kam ji v rámci kolonizace dovezli francouzští misionáři. Jako první místo, kde se začala pěstovat, bylo samotné srdce Kenyi, hned vedle Mount Kenya. Nyní se zde nachází jedna z hlavních oblastí pěstování kávy. Postupem času se z kávy stal hlavní tahoun jejich ekonomiky.  


 

Země, region: Central Kenya, Nyeri County

Nadmořská výška: 1400 - 1700 m.n.m.

Farma, farmář: Thiriku Coffee Growers Cooperative Society

Odrůda: SL28, SL34

Zpracování: Fully washed 

Chuťový profil: Černý rybíz, jahody, med, jasmín

Vhodná na přípravu: French press, Hario V60, Aeropress, Chemex, Clever dripper, Vacuum pot.

Doporučená příprava:

  • 60 g kávy / 1 l vody
  • teplota vody: 92 °C

 

Káva Kenya Thiriku pochází z produkce několika malých farmářů, kteří jsou členy Thiriku Coffee Growers Cooperative Society. Tyto farmy se nachází v samém srdci Kenyi, mezi svahy Mount Kenya a pohoří Aberdare. Do roku 2000 bylo Thiriku součástí Tetu Cooperative, společnosti, která v oblasti vlastní devět mycích stanic. 

Družstvo je vedeno devíti člennou správní radou. Každý z členů zastupuje jednu z komunit zapojených do družstva. Kromě správní rady má družstvo dalších 9 stálých zaměstnanců, mezi které patří manažer družstva, Peter Wangara, který dohlíží na jeho každodenní chod. Joseph Chowa je manažerem jediné mycí stanice tohoto družstva, kterou využívá více než 2000 farmářů. Stabilní zázemí pro zaměstnance i farmáře je jednou z nejsilnějších stránek tohoto společenství.

Mycí stanice se nachází v nadmořské výšce 1 900 m. n. m. kde káva prospívá především díky nižším teplotám vzduchu. Kávové třešně zde zrají pomaleji, nižší teploty také dovolují pomalejší a delší fermentaci a pomalé, lépe kontrolovatelné sušení. 

Kávové třešně jsou v Thiriku sbírány ručně a sváženy ještě tentýž den do mycí stanice. Jsou ručně tříděny ihned po sběru, kdy se odeberou poškozené nebo nezralé plody. Po vyloupání zrníčka procházejí kromě klasického namáčení také tekoucí říční vodu, která zrnka zbaví zbytků lepkavé dužiny. Kávova zrnka se následně suší na afrických postelích po dobu 9 - 15 dnů.

 

Světadíl Jižní Amerika
Způsob přípravy Espresso, French press, Filtr, Mokka
Země původu Brazílie
Chuť čokoládová, ořechová
Stupeň pražení Střední (medium)
Metoda zpracování semi-washed

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Přidat hodnocení
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
TP Avatar autora | 31.10.2019
Téměř jako čaj, na filtr skvělá volba. TP
P Avatar autora PENERINI s.r.o. (Administrátor) 4.8.2020
Děkujeme moc za recenzi. Tým Penerini
 
Provozovatel webu PENERINI s.r.o., jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu soubory cookies pro zlepšování prostředí webových stránek, pro analytické účely a pro cílenou reklamu. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace