5 tipů, jak skladovat kávu, aby zůstala čerstvá a skvěle chutnala
Právě jste si donesli domů balíček čerstvé, výběrové kávy? Pak je nejvyšší čas vybavit vás tipy, jak kávě uchovat úžasnou chuť a aroma, dokud ji nespotřebujete. Tady jsou.
Nejprve v jednoduchých bodech, které si níže rozebereme podrobněji.
- Dívejte se na datum pražení.
- Hlídejte si obal, ve kterém kávu kupujete.
- Pořiďte si speciální dózu, kam kávu přesypete.
- Nedávejte kávu do lednice.
- Mleté kávy uchovávejte jen malé množství.
1. Kupujte čerstvou kávu rovnou z pražírny
A pohlídejte si na etiketě datum pražení. Ideální chuť kávy dostanete, pokud si namelete nebo od nás necháte namlít kávu upraženou maximálně před 15 dny. Obecně doporučujeme zpracovat kávový balíček do dvou měsíců od pražení. Káva se nezkazí, ale její chuť degraduje.
2. Podívejte se na původní obal
My v Penerini prodáváme zrnkovou kávu ve speciálních sáčcích s jednostranně propustným ventilem.
„Z kávy se po pražení uvolňují plyny, který běžný sáček nafouknou k prasknutí. Jednostranný ventil pomáhá dostat je ven. Zároveň se do něj nedostane vzduch a vlhkost, které výrazně snižují její vyčpění,“ vysvětluje Nela Farkašová.
Tento Penerini sáček má navíc zip, kterým zbytek kávy opakovaně hermeticky uzavřete a chráníte před kyslíkem, pokud zatím nemáte dózu, kam ho přesypat. Nechat kávu v našem balení je dostačující. Když ji nasypete do dózy (podívejte se na následující bod), vydrží vám čerstvá a chutná ještě o něco déle.
3. Pořiďte si speciální dózu na kávu
Největším nepřítelem čerstvě pražených kávových zrn jsou tři věci:
- Vzduch
- Vlhkost
- Světlo
Proto je ideální kávu přesypat do dózy. My si nemůžeme vynachválit dózu Airscape od amerického výrobce Planetary Design.
„Dóza je vybavená pístem s ventilem a gumovým těsněním, díky kterým z ní vytlačíte ven maximální množství přebytečného vzduchu. Káva bude oxidovat mnohem pomaleji než v sáčku,“ vysvětluje Nela Farkašová.
My v Penerini používáme dózy každý večer v kavárně, když končíme provoz a nechceme kávu nechávat v mlýnku, kde by přes noc ztratila aroma. Nerezové dózy nepohlcují pachy, takže je můžete využít nejen na kávu, ale klidně i na čaj, koření nebo čerstvě upečené sušenky.
4. Nedávejte kávu do lednice
Je to častý omyl – dávat kávu do lednice, aby zůstala čerstvá.
„Káva je jeden z největších pohlcovačů pachů. Vidíte to v každé parfumerii, kde vám po ovonění parfému dávají pro zneutralizování čichů přivonět právě k zrnkům kávy. Káva vám v lednici natáhne všechny pachy, které v šálku opravdu nechcete,“ vysvětluje Nela Farkašová.
Kromě toho se po každém vytažení z lednice zrna orosí a navlhnou vám, což zničí nejen chuť kávy, ale třeba i váš mlýnek.
5. Mleté kávy uchovávejte jen minimální množství
Zrna jsme probrali, ale co mletá káva? Jak říká Nela Farkašová, když kávu namelete, už 10 minut po namletí ztrácí většinu aroma. Z toho vyplývá, že mleté kávy uchovávejte jen naprosté minimum.
“Ideální je umlít si přesné množství, které okamžitě spotřebujete. Pokud nemáte mlýnek, nechte si umlít kávu u nás v prodejně a uzavřete si ji do dózy, která zabraňuje ztrátě aroma a chuti,” dodává Nela Farkašová.