Arabika versus robusta: Jak je poznat a která vám bude lépe chutnat?

 Arabika a robusta jsou dva nejoblíbenější druhy kávovníků. Pojďme si dnes ukázat rozdíly mezi nimi a zjistit, který druh vám nabídne lepší chuťový zážitek z kávy a víc energie.    

Na světě existuje přes 120 druhů kávovníků, ale jenom dva jsou tak oblíbené, že tvoří devadesát osm procent světové produkce kávy: arabika a robusta. Obě mají unikátní vlastnosti, které je odlišují jednu od druhé a také od ostatních druhů káv.

blog_arabika_robusta

Arabika vs. robusta: Jaké jsou základní rozdíly?

Arabika                                                                          Robusta

Podlouhlá, plošší zrna                                                 Vypouklejší zrna s rovnou rýhou uprostřed

Bohatší chutě, je sladší                                               Omezenější chuťový profil na zemité, hořké chutě  

0,5 – 1,4% kofeinu                                                        1,8 – 4% kofeinu

Náročnější na pěstování                                             Netrpí tolik na různé choroby, je odolnější

Pochází hlavně ze Střední a Jižní Ameriky               Pěstuje se hlavně v Asii 

blog_kavove_tresne

Co je káva arabika?

Arabika je lepší a kvalitnější káva. Je vzácnější, protože kávovník je náročnější na pěstování. První úrodu může mít zhruba po pěti letech a následně plodí po dvou, třech letech.

„Zrno arabiky je nejen kvalitnější, ale lepší chuťově. Káva je jemná, sladká a šťavnatá, ovšem práce se zrny vyžaduje zkušeného baristu, který si s nimi umí vyhrát a dostat z nich to nejlepší do vašeho šálku,“ říká Nela Farkašová z Penerini.

Arabika obsahuje méně kofeinu a jeho hladina v těle roste a klesá pomaleji než u robusty.

Co je káva robusta?

Pokud běžně nakupujete kávu v supermarketu, kupujete si právě robustu. Je to levnější, méně kvalitnější a chuťově zemitější káva.

„To zajišťuje robustě hořkost, na kterou jsou lidé zvyklí a cremu, kterou z arabiky dostanete pouze správnou prací s mlýnkem a kávovarem,“ vysvětluje Nela Farkašová z Penerini.

Právě nižší cena a snadnější práce se zrny i pro nezkušené baristy jsou důvody, proč v supermarketech a také mnoha kavárnách dostanete buď směs arabicy a robusty nebo jenom robustu. Kofeinu obsahuje robusta víc než arabica, někdy až dvakrát tolik.

Jak poznáte arabicu od robusty?

Jednu od druhé spolehlivě rozlišíte podle tvaru jejich zrn. Výrazně se liší i chutí, ale spolehlivě je odlišíte pouze v dobré kavárně a coby laik pokud vůbec, pak výhradně v espressu.

„U espresso nápojů s mlékem nebude chuťový profil tak výrazný, abyste dokázali říct, jestli pijete arabicu, robustu nebo směs obou,“ říká Nela Farkašová z Penerini.

V dobré kavárně by vás o tom, co pijete, měl informovat barista. Při koupi kávy byste zase měli informace o druhu kávy nebo směsi najít na obalu.

blog_čerstvě pražená výběrová káva

Je lepší arabica, nebo robusta?

Každý druh má své přednosti, ale kdybyste se zeptali nás v Penerini, odpovíme vám, že arabica. Obecně je považována za kvalitnější a chutnější kávu se zajímavým chuťovým profilem. Ten vynikne hlavně u pražení zrn arabicy, na kterém si my v Penerini dáváme velmi záležet.

U pražení robusty není kreativita v pražírně tak důležitá, protože robusta vždycky bude zemitá, hořká a v puse a na jazyku zanechá po dopití takový zvláštní ocásek. Právě kvalita arabiky a její chuťový profil jsou hlavní důvody, proč v Penerini pracujeme výhradně s těmito zrny a v naší prodejně i v nově otevřené kavárně Pomlka servírujeme pouze kávy připravené z arabiky.

Tím robustu nezatracujeme, taky umí překvapit a v poslední době vídáme i baristy, kteří připravují kávu pouze ze stoprocentní, speciálně vyšlechtěné robusty. To jsou ale spíš výjimky. My se touto cestou zatím vydat nechystáme a zůstaneme u kvalitní arabiky. Přijďte ji k nám ochutnat. 

Kromě prodejny na Palackého třídě máme od druhé poloviny března otevřenou i novou kavárnu Pomlka v Medlánkách. Přijít můžete na skvělou kávu, ale také na dobré jídlo nebo si nakoupit něco nového na sebe. Těšíme se na vás!