5 tipů, jak připravit dokonalé espresso

Espresso vynalezli Italové. A dali mu také přesné parametry, podle kterých je nutné ho připravit, aby to bylo skutečné espresso. Takže jak na to, abyste pili dokonalost? Tady jsou ty nejdůležitější ingredience.

Kvalitní výběrová káva

Pro přípravu espressa je důležité použít čerstvě pražená zrna.

„Nezapomeňte, že kvalita kávy ovlivňuje konečný výsledek, takže si vyberte opravdu kvalitní kávu,“ říká Nela Farkašová z Penerini a pokračuje: „Zrna by měla být jemně mletá. Hrubost mletí je u kávy důležitá pro správnou extrakci.

Tip na kvalitní kávu od nás, z níž připravíte fantastické espresso, máte tady.

blog_kvalitní káva

Správná dávka kávy  

Espresso se připravuje z 8 – 10 gramů kávy a v hrníčku má objem 25 – 35 mililitrů.

„Většinou platí, že u tmavších káv a u směsí je dávka 8 gramů, u světlejších a jednodruhových káv je to 9 – 10 gramů,“  říká Nela Farkašová.

blog mletá káva

Tlak v kávovaru

Další klíčovou roli v přípravě espressa hraje tlak vody. Ideální tlak by měl být mezi 8 až 10 bary, při kterém z umletých zrn získáte dokonalý šálek kávy. Pokud používáte domácí espresso kávovar, pohlídejte si, ať je vybavený pumpou s dostatečným výkonem.

Teplota vody v kávovaru

Je důležité, aby voda v kávovaru byla dostatečně horká, aby se zachovala tepelná stabilita a káva se rovnoměrně extrahovala. Teplota vody by měla být mezi 88°C - 94°C. Platí přitom, že čím teplejší je voda, tím snadněji se z namleté kávy v páce louhují látky do espressa.

blog_extrakce espressa

Doba extrakce kávy

Espresso teče mezi 20 – 30 sekundami. Když vám proteče rychleji, znamená to, že zrnka jsou umletá příliš nahrubo. Káva nebude silná a bude chutnat kyseleji. Naopak při extrakci delší než 30 sekund jste zrna umleli příliš jemně a může se stát, že káva bude chutnat hořce až spáleně.

Jeden extra tip na závěr!

Čistota zařízení

Tento parametr je asi jasný, ale pro jistotu: je důležité kávovar pravidelně čistit, aby se zamezilo jeho zanesení, zavápnění nebo neprůchodnosti trysky na šlehání mléka. Také byste měli pravidelně měnit filtry, vysypávat nádobu s kávovými puky, které se hromadí v kávovaru a vyměňovat vodu. Pravidelné čištění je ale téma na samostatný článek, takže o tom zase příště. 

blog_čištění kávovaru

Teď ještě na vteřinu zpátky k espressu

Protože co se přípravy kávy týká, espresso je základ. Jakmile umíte dobré espresso, brzy budete umět i všechny ostatní kávy a nápoje z něj připravené.

Zní to dobře? Přijďte za námi na náš Workshop Espresso, kde se s vámi podělíme o všechno další důležité, co byste o něm měli vědět.