Cupping: Co to je a všechno ostatní, co o něm potřebujete vědět
Stejně jako víno, i káva má svou degustaci. Říká se jí cupping a funguje pro kávové profesionály i pro nadšence, kteří si chtějí vytříbit chutě. Pojďte si přečíst, jak cupping funguje a nechat se na jeden pozvat.
Proč existují cuppingy?
Abyste měli a pili tu nejlepší kávu. Cuppingy jsou dvojí: profesionální a domácí. V rámci profesionálních projde káva až stovkou ochutnávání. Testuje se v každé fázi produkce. První ochutnávání se dělá už na plantážích nebo ve zpracovatelském závodu.
Testují tam kvalitu a celkovou chuť kávy a hledají eventuální defekty zrn. Tyto cuppingy mají standardizovaná pravidla platná po celém světě. Domácí cuppingy provádějí pražírny jako je ta naše nebo kavárny pro kávové nadšence. Domácí cupping si ale můžete uspořádat i vy sami doma.
Proč vyrazit na cupping?
Při profesionálním cuppingu se káva hodnotí z mnoha hledisek: její vůně, suché a mokré aroma, chuť, kyselost, tělo kávy a také dochuť neboli to, co vám zůstane v puse, když kávu dopijete. U domácích cuppingů jde hlavně o rozklíčování rozdílu mezi kávami, rozlišení základních chutí a trénování chuťových pohárků. A samozřejmě – o zábavu.
Pokud vyrazíte na kávový cupping nebo si od nás necháte nějaký uspořádat třeba jako teambuilding nebo doprovodný program na vánočním večírku, měl by vás hlavně bavit.
Jaké cuppingy pořádáme my v Penerini?
Aby vás naše cuppingy bavily, pořádáme dva druhy ochutnávek:
- Slepý cupping
- Přímý cupping
Při obou ochutnáte pod vedením našeho baristy celou naši aktuální produkci.
A co se při takových ochutnávkách děje?
Při slepém cuppingu dostanete mističku s čerstvě namletou kávou, protože u kávy hraje roli nejprve její vůně. Až umletou a suchou kávu řádně ovoníte, barista ji zalije vodou, aby se rozvinulo mokré aroma. Teprve poté se napijete.
„K ruce máte tabulku se šablonou, která vám pomůže zorientovat se v širokém spektru chutí a vůní a přesněji hádat, co pijete,“ říká Nela Farkašová z Penerini.
Při přímém cuppingu to funguje obdobně. Jediný rozdíl je v tom, že vedle vzorků je od začátku napsané, jakou kávu budete ochutnávat a co byste v ní měli hledat. Pro kávové začátečníky je to velmi návodné, ale samozřejmě méně hravé.
A jak správně degustovat kávu podle Nely Farkašové? Tady je základní postup, pokud jste úplný kávový začátečník:
- Začněte od toho nejjednoduššího: jak vám káva voní? Je to příjemná vůně, nebo nepříjemná?
- Až se napijete, odpovězte si na otázku: je káva silná, nebo slabá?
- Co v ní cítíte? Sladkost? Kyselost? Hořkost?
- Snažte se vůni trochu víc konkretizovat. Cítit můžete například ořechy, čokoládu, med, citrusy.
„Rozpoznávání konkrétních chutí a vůní už je náročnější, ale jako u jídla nebo vína, i k tomu se časem prochutnáte,“ říká Nela Farkašová.
- Určit konkrétní chutě vám pomůže degustační tabulka, kterou při degustaci dostanete. Využijte ji.
- Zapisujte si hodnocení i osobní poznámky, například: chutnala mi sladce, jako borůvkový koláč.
Jak si odnést z cuppingu co nejvíc?
- „Ať už vyrazíte na cupping kamkoliv, aby měl smysl, musí mít ochutnávka minimálně šest vzorků. Více než dvanáct už zase zavání tím, že se vám káva přepije,“ říká Nela Farkašová.
- Stejně jako u degustace vína, kávové vzorky nemusíte spolknout, ale můžete je pouze poválet v puse a pak vyplivnout do připravené nádoby.
- Před degustací není dobré jíst výrazné nebo pálivé jídlo, které může mít vliv na chuťové pohárky.
Navnadili jsme vás? Přijďte to zkusit!
Slepé cuppingy pořádáme každý měsíc v našem školícím centru v Brně. Rádi vám ale připravíme i cupping na míru, například v rámci teambuildingu. Kávovým nadšencům můžete cupping nadělit i jako dárek.
Těšíme se na společné ochutnávání.