Jak poznat dobrou kavárnu? 6 tipů, se kterými se nespletete

 Rádi si dáváte kávu venku, ale k nám do skvělé kavárny v Medlánkách  to máte daleko. Chápeme. A poradíme vám, jak poznat dobrý podnik, ať se ocitnete kdekoliv v Česku. Čeho si máte všímat, než si objednáte kávu někde, kde jste ji nikdy neokusili?

blog_extrakce espressa

  •  Podívejte se na kávovar a okolí: Je tam čisto?

Čistota všeho je naprostý základ. Jedna věc je provozní čistota – jak rychle obsluha uklidí prázdný hrníček a drobky z koláče po předchozím zákazníkovi. Druhá – důležitější – je čistota během procesu přípravy kávy. Spíš než na stoly, se zaměřte na kávovar a dívejte se na tyto tři věci:

  • Tryska na páru: Je čistá a bez usazenin? Na špinavé trysce se může usazovat mléko a tím kazit.
  • Šálky: Měly by být správně nahřáté, aby udržely aroma a pěnu nápoje. Na kávovaru patří dnem dolů.
  • Utěrka: Jestliže se na kávovaru nebo na šálcích suší mokrá utěrka, je to signál, že barista není zrovna pečlivý.
  • Podívejte se, kolik kávy je v násypce

Násypka je průhledná plastová část na vrchní části mlýnku.

„Neměla by být mastná a nikdy naplněná až po okraj. Čím déle jsou v ní kávová zrna, tím častěji jsou vystavená kontaktu se vzduchem a ztrácejí svoji kvalitu,“ říká Nela Farkašová z Penerini.

Kávová zrna by samozřejmě neměla být černá a když se kavárna chlubí tím, že servíruje 100% arabiku, zrna by tomu měla odpovídat – budou větší, podlouhlejšího tvaru. Rozdíl arabica versus robusta poznáte snadno. Stačí kouknout sem

  •  Podívejte se na nápojový lístek

A čtěte v něm jako by to byla vizitka kavárny. Jestli je na ní napsané „preso“, „pikolo“ a jiné zkomolené „lahůdky“, běžte raději jinam.

„Většina názvů káv pochází z italského názvosloví. Komu na kavárně ale záleží, napíše terminologii správně a má na place lidi, kteří je zákazníkům vysvětlí,“ říká Nela Farkašová.

  •  Ptejte se na brew ratio

Pokud to není nikde uvedené, zeptejte se obsluhy, odkud a jakou kávu mají. Kvalitu kavárny poznáte taky podle toho, že když se baristy zeptáte na tzv. brew ratio, bez problémů se chytne a zareaguje. Brew ratio je anglický termín pro vztah mezi dávkou umleté kávy a váhou výsledného nápoje, jednodušeji řečeno mezi množstvím použité kávy a vody. Všeobecně kavárny pracují s poměrem 1:2, jedna část kávy na dvě části vody. To znamená, že pokud použijete například 20 g kávy, výsledná váha espressa bude 40 g.

„My v Penerini máme na každý druh kávy vypsaný specifický poměr, například 18 gramů nebo 21 gramů a hrajeme si i s poměrem vody, aby byl výsledek co nejlepší,“ dodává Nela Farkašová.

blog_mletí moka konvička

  •  Podívejte se, jak dlouho káva stojí na pultu

Ideální je, když kávu dostanete do ruky přímo od baristy nebo vám ji obsluha donese hned poté, co ji barista dodělá. Čím déle leží káva na pultu, tím nižší bude její kvalita. Rychle ztrácí vůni i chuť.

  •  Podívejte se, kolik káva stojí

Cortado za 95 Kč nemusí být o nic lepší než cortado za 55 Kč.

„Jestli jako majitelka podniku koupím kávu v ceně 400 Kč za kilo nebo 1 000 Kč za kilo, nákladově dávám do espressa pořád 8 g kávy, což je i u dražší vstupní suroviny rozdíl koruny, dvou,“ vysvětluje Nela Farkašová fakt, že ceny v kavárnách jsou především hra se zákazníky a s tím, co jste ochotni zaplatit.

blog cascarová limonáda z našeho sirupu

Když už dáte za cortado 70 Kč nebo ještě víc, ať je to aspoň v podniku, který opravdu stojí za to.