Jak si koupit dobrou kávu? 5 tipů, díky kterým si domů donesete skvělá zrna
Právě vám doma nebo v kanceláři došla káva? Než si půjdete pro další, přečtěte si našeho nákupního průvodce, ať víte, jak vybírat, abyste si domů přinesli to nejlepší.
Přemýšlejte, kde kávu nakupujete
O kvalitě kávy nejvíc vypovídá místo, kde ji nakupujete. Ve velkých řetězcích a supermarketech je obrovská nabídka značek za lákavé ceny, ale podívejte se i pod povrch marketingu a zkuste se zamyslet nad tím, odkud káva pochází, jak dlouho cestovala z plantáže do obchodu, kde a kdo ji upražil, jak dlouho leží v regálu a co může být za surovinu v kilovém balíčku za 200 Kč. Je asi jasné, že kvalitní zrnkovou kávu koupíte ve specializovaném obchodě, ideálně s vlastní pražírnou jako je ten náš.
Čtěte obaly
Káva je potravina. A stejně jako čtete obaly u potravin, měli byste číst i obaly u kávy. A jaké informace na nich hledat?
- Podívejte se na samotný obal. Ideální je, pokud je káva v zipovém sáčku s jednocestným ventilem jako jsme o tom psali tady.
- Podívejte se na informace o odrůdě. Obecně platí, že arabika je kvalitnější, dražší káva, robusta má více kofeinu a používá se jako základ pro směsi. Více se o rozdílech mezi arabikou a robustou dočtete tady.
- Pozorně čtěte informaci o datu pražení. Káva má být co nejčerstvější. Nejlepší chuti dosahuje v prvním až třetím týdnu od data pražení. Spotřebovat byste ji měli do dvou měsíců.
Směsi nakupujte jen ve specializovaných obchodech
Ve směsích, hlavně těch ze supermarketů, totiž bývají kávy různé kvality. A to i v jednodruhových, které jsou označené jako 100% arabika.
„Obvykle v pytlíku najdete několik různě upražených odrůd arabiky,“ říká Nela Farkašová z Penerini a pokračuje: „Častěji tam ale najdete určitý podíl robusty mizerné kvality. Je to kvůli ceně a také krémě, kterou umí robusta vytvořit.“
A tak opět platí, že kvalitní směsi koupíte hlavně ve specializovaných prodejnách a pražírnách jako je ta naše, kde si je opravdu vymazlujeme.
Káva se vám musí líbit
Kvalitní zrnkovou kávu poznáte na první pohled. Ale bohužel až poté, co otevřete pytlík s kávou. Káva v něm by se vám měla líbit. Menší, kulatá zrnka jsou robusta, větší podélnější, jsou zrnka arabiky. Zrna by měla mít všechna podobnou barvu. Neměli byste v pytlíku najít žádná přepálená nebo nedopražená, a už vůbec ne žádné slupky, větvičky nebo cokoliv jiného, co do kávy nepatří.
Káva vám musí vonět
Po otevření balíčku vám musí káva vonět. Silně a příjemně. Pokud ucítíte závan něčeho jiného než kávy, raději pytlík rovnou vyhoďte.
Co si ještě přečíst:
Koupili jste si fantastickou kávu a nevíte, jak ji uskladnit, aby vám vydržela tak skvělá, jak právě je? Tady máte odpověď.