Jak si připravit dobrou filtrovanou kávu?
Filtrovaná káva je jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy kávy. Když víte, jak na to, dostanete do ruky a na jazyk skvostný zážitek. Pojďme se na ni podívat zblízka a rovnou si ji zkusit společně připravit.
Co je to filtrovaná káva?
Filtrovaná káva je nápoj, který se připravuje pomocí filtračního procesu oddělujícího kávovou sedlinu od nápoje. Horká voda (ohřátá až na 93°C) projde skrz mletou kávu a filtr, který zadrží pevné částice. Výsledkem je káva, která je čistá a beze zbytků. K extrakci se nepoužívá tlak, ale pouze přirozený proces louhování rozpustných látek ve vodě.
Co budete potřebovat k přípravě filtrované kávy?
Na začátek zapomeňte na filtrovanou kávu coby hrnek černé tekutiny divné chuti. Když máte dobrá zrna a umíte s nimi pracovat, jak vás to za chvilku naučíme, bude filtrovaná káva chutnat fantasticky.
„S její přípravou si můžete vyhrát a dosáhnout tak různých chuťových profilů. Stačí změnit hrubost mletí nebo třeba teplotu vody a z kávy mohou vystoupit ovocnější tóny,“ říká Nela Farkašová z Penerini.
Základem skvěle chutnající filtrované kávy je samozřejmě kvalitní vstupní surovina – tedy čerstvá výběrová káva, přičemž čerstvostí myslíme 2 – 20 dní od pražení.
A co dalšího je nutné mít po ruce?
- Papírový filtr
- Hrnek, překapávač nebo Range server (Existuje mnoho druhů překapávačů, ale jeden z nejoblíbenějších je klasický dripper neboli V60. Pokud jste ve světě filtrované kávy úplný nováček, můžete využít třeba náš dárkový balíček na přípravu filtrované kávy V60. Máte v něm kávu, filtry a dripper pěkně pohromadě.)
- Dobrou vodu ideálně s neutrálním pH
Jakmile máte všechno po ruce, můžete se pustit do přípravy.
Postup přípravy filtrované kávy:
- Prvně ohřejte vodu na teplotu kolem 90 - 93°C.
- Vložte filtrační papír do překapávače, na hrnek nebo na Range server.
- Propláchněte filtrační papír horkou vodou, aby se spařil a káva neměla papírovou chuť.
- Nasypte mletou kávu do filtračního papíru (originální receptura je 60 gramů kávy na litr vody).
- Poté pomalu lijte horkou vodu přes kávu a nechte ji extrahovat skrze papírový filtr.
- Počkejte, až voda projde celým filtrem a káva se naplní do hrnku nebo Range serveru.
- Celková délka extrakce by neměla přesáhnout tři minuty.
Máte hotovo! Abyste si kávu maximálně vychutnali a využili všechny její výhody (o těch za ještě chvilku), nepřidávejte do ní žádný cukr, mléko ani smetanu. Je zajímavé sledovat jemné nuance, jak se chuť kávy vyvíjí během chladnutí.
Tři hlavní důvody, proč filtrovanou kávu zkusit:
- Čistá chuť: filtrační proces odděluje sedliny a pevné částice od kávy, což vede k čisté chuti a vůni.
- Jednoduchá příprava: k filtrované kávě nepotřebujete žádné velké vybavení.
- Zdravější varianta: filtrovaná káva obsahuje méně tuků a olejů, což ji dělá zdravější než například espresso nebo kávu s přídavkem smetany a cukru.
Filtrovaná káva má i několik nevýhod:
- Méně výrazná chuť: filtrovaná káva má tendenci být slabší než jiné druhy kávy, například espresso. To může být problém, pokud preferujete silnější kávu.
- Vyšší cena: pokud filtrovanou kávu pijete opravdu často, filtrační papíry samozřejmě něco stojí.
- Dopad na životní prostředí: filtrační papíry jsou často jednorázové a nejsou vždycky recyklovatelné. Pro snížení dopadu na životní prostředí je možné zvolit nerezový dripp, do kterého se již papírové filtry nevkládají.
Dává to všechno smysl, ale přípravu kávy byste se přece jen raději učili z názorného příkladu než ze čtení textu? Pak se podívejte na náš kurz Alternativní příprava kávy, kde vás filtrovanou kávu naučíme krok za krokem přímo v našem školícím centru.