Jak si připravit dobrou kávu z moka konvičky?
Káva z moka konvičky je jedna z nejpopulárnějších příprav kávy. Když si vyberete správnou konvičku a víte, jak s ní zacházet, budete pít šálek lahodné a silné alternativy espressa. Pojďme si jeden takový připravit společně, ať dostanete ze své moka konvičky to nejlepší.
Co je to moka konvička?
Konvičku moka (express nebo moka pot) poprvé představil v roce 1933 Renato Bialetti v Itálii. Po něm je také pojmenovaná firma, která vyrábí a prodává nejpopulárnější konvičky na světě. Říká se jim bialetky. Konvičky samozřejmě koupíte i od jiných firem než Bialetti a levněji. Dražší pravá Bialettka má ale k vyšší ceně i jiný důvod než zavedenou značku.
„Bialetti je jediná značka, která ke všem svým konvičkám nabízí náhradní díly. Pokud se vám s konvičkou cokoliv stane, třeba omylem vysypete se zbytkem kávy i sítko, můžete si dokoupit jenom to a nemusíte si pořizovat celou novou konvičku,“ říká Nela Farkašová z Penerini.
Jak si vybrat správnou konvičku?
Na trhu existuje velké množství konviček různých tvarů a velikostí.
„Primárně byste měli vybírat podle toho, jestli sháníte konvičku na plynový nebo na indukční sporák,“ doporučuje Nela Farkašová z Penerini.
Moka konvičky klasického tvaru, které možná znáte z kuchyně svojí babičky, jsou vyrobené z hliníku a fungují pouze na plynovém sporáku. Na indukční sporáky si musíte pořídit konvičku z nerezu, která funguje i na plyn. Existují i konvičky kombinující hliníkový vršek a nerezový spodek. Druhá důležitá věc je velikost, protože moka konvičku vždycky musíte připravit celou. Neuděláte si kávy méně nebo více, ale pokaždé stejně. Nejmenší konvička na trhu je jednoporcová. Její objem je 50 mililitrů, což je velikost malého espressa.
„Pro jednotlivce jsou ideální konvičky dvojporcové, ze kterých je jeden standardní šálek kávy. Do domácností jsou nejprodávanější konvičky šestiporcové,“ doplňuje Nela Farkašová.
Pořiďte si vychytávky moka konvičky
Firma Bialetti i jiné značky vyrábí také různé vychytávkové konvičky. Existují například cestovní konvičky do elektriky, které fungují stejně jako rychlovarná konvice. Anebo konvička mukka express, do jejíž vrchní části nalijete mléko a konvička vám rovnou vyrobí i cappuccino. Pěna není jako u nás z kavárny, ale pokud máte rádi kávu s mlékem, bude vám chutnat.
Jak konvička funguje?
Principiálně stejně jako vakuum pot. Moka konvička má tři části – spodní na vodu, střední sítko na umletou kávu a vrchní část na vylouhovanou kávu. Při ohřívání vody ve spodní části se uvolňuje pára, čímž se v nádobce zvyšuje tlak a pára se rozpíná. Tím vytlačuje vodu přes kávu v sítku. Zrnka kávy neprojdou do vrchní části, protože ve středu konvičky je jemné sítko. Nakonec káva vyteče ve vrchní části konvičky, ze které ji pak naléváte.
Co budete potřebovat k přípravě kávy z moka konvičky?
- Moka konvičku
- Kvalitní kávu – tedy čerstvou výběrovou kávu. My v Penerini doporučujeme zkusit do moka konvičky například naše espresso směsi nebo lahodnou čokoládovou Brazílii.
Jak připravit kávu z moka konvičky?
- Do spodní nádoby konvičky nalijte vodu. Dávkujte ji k ventilu, který má nádobka na straně.
- Střední sítko naplňte celé kávou, kterou umelete trochu hruběji než na espresso, ale zároveň jemněji než na V60. Kávu neutlačujte. Nezapomeňte konvičku dobře zašroubovat, jinak budete mít kávu všude po kuchyni a dejte ji vařit.
- Po pár minutách uslyšíte, jak káva vytéká z ventilu ve vrchní části konvičky. Jakmile začne prskat, vypněte sporák a moka konvičku z něj sundejte.
Máte hotovo a můžete servírovat.
Tři hlavní důvody, proč zkusit kávu z moka konvičky:
- Jednoduchá příprava: nepotřebujete nic víc než konvičku a kvalitní kávu
- Čistá chuť: káva z moka konvičky nejlépe nahradí chuť espressa
- Silná káva: pokud máte rádi silnou kávu, z moka konvičky ji dostanete
Má moka konvička i nějaké nevýhody? My vidíme tyto:
- Vyšší pořizovací cena, pokud si koupíte pravou bialletku. Pokud sáhnete po konvičce jiné značky a rozbije se vám nebo ztratíte některou její část, musíte si pořídit celou novou konvičku. U značky Bialetti dostanete i náhradní díly.
- Výměna těsnění: jednou za čas je potřeba ho vyměnit i pravé Bialetti konvičky, protože původní přestane těsnit a kávu byste mohli mít po celém sporáku
- Pozor ať se nespálíte: konvička zůstává dlouho horká i poté, co ji sundáte ze sporáku. Tak na to myslete.