Kávový začátek pro každého: Co je to káva a jak poznat tu dobrou?

Pokud vám teď před očima naskočil pouze hrnek černé tekutiny, je toto text, který byste si měli přečíst. Dozvíte se v něm, jak se káva pěstuje, jak se liší Arabica a Robusta, odrůda od směsi a po čem sáhnout, když hledáte dobrou kávu. 

Jak vypadá kávovník?

Káva na vašem stole je produkt kávovníku, ovocné dřeviny, která se pěstuje zhruba v 70 zemích světa, v tropickém a subtropickém pásmu. Takže káva je vlastně ovoce? No – ano.

Kávovníků je na světě okolo 6000 druhů a každý vypadá trochu jinak. Některé jako pokojová rostlina, jiné jsou keře, stromy nebo dokonce hodně vysoké stromy. Existují kávovníky, které mohou dorůst až desetimetrové výšky. Takové ale skoro nikde neuvidíte, protože farmáři je zařezávají a zastřihávají, aby mohli sklízet jejich plody.

Jak káva roste?

Podobně jako každý jiný keř nebo strom. Na kávovníku se nejprve objeví drobné bílé květy, které se postupně promění v plody. Těm se říká kávové třešně. Když jsou zralé, skutečně jako třešně vypadají a trochu tak i chutnají. Na to, aby se prodávaly v obchodě jako ovoce, ale mají málo sladké dužiny. Uvnitř třešně najdete dvě kávová zrníčka, která obsahují kofein. Kofein mají i dužina a slupka třešně, ale mnohem méně než zrno.

blog_kavove_tresne

Obojí se každopádně někdy suší a prodává jako cascara – čaj z kávových třešní. Jestli jste ho ještě neochutnali, můžete zkusit cascaru od nás. Kávová zrna jsou ale samozřejmě důležitější produkt, protože ta končí v mlýnku a dělá se z nich káva. 

Arabica versus Robusta: jak je rozeznáte?

Každý druh kávovníku je jinak náročný na typ půdy a klimatické podmínky. Specifická kombinace obojího plus způsob, jakým se úroda sbírá z plantáží, pak rozhodují o tom, jaká z kávovníku budou zrna. A tedy jaká z nich bude káva a jaký bude mít chuťový profil. Také obsah kofeinu bude v každých zrnech jiný. 

Existují tisíce druhů kávovníků. Nejznámější jsou dva druhy:

  • Arabica – kávovník arabský
  • Robusta – kávovník statný

blog_arabika_robusta

Rozdílů mezi Arabicou a Robustou je hodně. Abyste je bezpečně rozlišili, máme pro vás na tohle téma připravený samostatný článek. 

Co je ale důležité ještě vědět, než se pustíme do detailnějších kávových témat?   

Kromě Arabiky a Robusty existují další druhy kávy, které se dále dělí na jednotlivé odrůdy. Když přijdete do prodejny s výběrovou kávou jako je ta naše, můžete si nakoupit buď jednodruhové výběrové kávy  nebo různé kávové směsi. Každá odrůda má svou specifickou chuť a hodí se na různé přípravy. Doma je nejjednodušší si jednodruhové kávy připravit jako filtrovanou kávu.

“U filtrované kávy se lépe rozeznávají chuťová spektra než v malém espressu. S přípravou filtrované kávy si můžete hodně vyhrát a dosáhnout různých chutí,” vysvětluje Nela Farkašová z Penerini a dodává: “Na profesionálních strojích v kavárnách se většinou používají kávy s čokoládovějšími tóny, a to kvůli přípravě mléčných nápojů jako latté nebo cappuccino. S chuťovým profilem si u nich vyhrajete o něco méně.”

Ale víte co?

Pojďte si to zkusit a sami ochutnat. Všechno důležité o filtrované kávě plus detailní návod na její přípravu i pro úplné začátečníky máte v dalším článku.