Může se káva zkazit?

V Penerini bereme kávová zrna jako čerstvou surovinu, která má, podobně jako jiné potraviny, svou omezenou trvanlivost. Kdy je nutné kávu spotřebovat a může se vám zkazit, pokud to neuděláte? Tady jsou odpovědi. 

blog_obsah (82) (1)

V Česku se datum spotřeby potravin řídí předpisy Evropské unie a zákonem o potravinách. Podle nich musí být u každé potraviny uvedeno buď „datum spotřeby“ nebo „minimální trvanlivost“.

Jaký je mezi těmito pojmy rozdíl?

Datum spotřeby (expirace): se používá u potravin, které jsou po určité době zdravotně závadné, například mléčné výrobky.

Datum minimální trvanlivosti: uvádějí výrobci u potravin, které po uplynutí určitého data nejsou zdravotně závadné, ale mohou ztratit na kvalitě, což je případ kávy.

Minimální trvanlivost kávy

Na každém balení kávy Penerini najdete na zadní straně uvedené datum minimální trvanlivosti.

„Většina pražíren uvádí spotřebu 12 – 24 měsíců podle typu kávy a balení. Pro nás v Penerini je však káva čerstvá potravina, proto je minimální trvanlivost našich káv šest měsíců,“ říká Nela Farkašová z Penerini.

To neznamená, že po půl roce se káva nedá pít. Ale nebude chutnat tak dobře, jak by mohla.  

Jak kávu správně skladovat?

V Penerini balíme zrnkovou kávu do speciálních obalů s jednostranně propustným ventilem, který chrání zrna před vzduchem a umožňuje odchod plynů po pražení. Pokud by ventil na balíčku nebyl, plyny by se v něm hromadily, balení by se nafouklo a mohlo prasknout. Současně s plyny uniká ze zrnkové kávy i aroma, což snižuje čerstvost kávy. Ve chvíli, kdy balíček otevřete, se proces ztráty čerstvosti ještě zrychluje. Je proto důležité kávu správně skladovat, jak jsme vás to učili tady. A kupovat si jen takové množství, které stihnete spotřebovat.  

 blog_obsah (83) (1)

Příliš čerstvá káva 

„Zatímco před pár lety lidem nevadilo pít kávu, která dva roky ležela, dnes někteří volají po spotřebě druhý den po otevření, což není ideální. Káva je příliš čerstvá,říká Nela Farkašová.

Kávová zrna po upražení potřebují určitou dobu na odplynování a odpočinek. Příliš čerstvá káva má v sobě větší množství CO2, což ovlivní její chuť. Espresso z takové kávy může být příliš ostré.

„Na konci vám v dochuti zůstane něco, čemu říkáme roast – trpký dozvuk, který zhruba po týdnu vymizí,“ dodává Nela Farkašová.

Úplně čerstvá filtrovaná káva postrádá sladkost, cappuccinu tělo a tak dál. Příliš čerstvá káva není ideální pro žádnou přípravu.

Ideální doba spotřeby

U nás Penerini závisí na druhu kávy a způsobu pražení.

„Testujeme každou kávu, abychom zjistili, zda je vhodná pro omniroast, tedy na espresso i filtr, nebo pouze na jedno z toho,“ vysvětluje Nela Farkašová.

Kávy, jako je Burundi nebo Guatemala pražíme intenzivněji pro espresso, zatímco na filtrované kávy mírněji, aby vynikla jejich ovocitost. Obecně ale platí, že nejlepší je otevřít balíček kávy během 2 – 4 týdnů od upražení a spotřebovat ho nejpozději během dvou až tří měsíců. Po namletí ztrácí káva na čerstvosti ještě rychleji. Proto je lepší kupovat si zrnkovou kávu a tu namlít až těsně před přípravou.

Může se káva zkazit?

Ano, i když ne stejným způsobem jako třeba sýr nebo salát zapomenutý v lednici. Po půl roce ležení káva není zkažená, ale není čerstvá. Pravděpodobně nevoní, z kávovaru teče řidší, má méně výraznou chuť a méně cremy. Čím déle necháte otevřený balíček v kredenci, tím pravděpodobněji hrozí žluknutí olejů, které káva přirozeně obsahuje a taky plesnivění, pokud máte doma vlhko. Plesnivá káva už samozřejmě zkažená je a může vám způsobit větší potíže, než že vám nebude chutnat.

blog_obsah (67) (1)

3 nejdůležitější zásady pro spotřebovávání kávy:

  •         Ještě neotevřený balíček spotřebujte nejpozději do půl roku po pražení.
  •         Ideální doba spotřeby po otevření balíčku je 2 – 3 měsíce.
  •         Naučte se kávu správně skladovat, aby zůstala čerstvá a skvěle chutnala.