Pít nebo nepít instantní kávu?

 Jak se coby pražírna, která si potrpí na kvalitní zrna, můžeme vůbec takto ptát? Na světě se ročně vypije přes 130 miliard šálků instantní kávy. To je obrovské číslo na to, abychom nad ním mávli rukou. Takže pít, anebo raději nechat být?  

Abyste si vůbec mohli odpovědět, je dobré o instantní kávě něco vědět. Tak pojďme nejprve na to.

blog_instantní káva

Jak instantní káva vznikla?

Instantní káva není na rozdíl od kávových zrn čerstvá potravina, ale je to procesovaný výrobek. O její výrobu se jako první pokoušeli už na konci 19. století Japonci. Nakonec je ale předběhli Američané, konkrétně George Washington. Nikoliv ten prezident, ale chemik stejného jména, který začal instantní kávu prodávat pod názvem Red E Coffee. Jeho práce si rychle všimli v Nestlé, kde právě na žádost brazilské vlády řešili problém, co s nadbytkem kávy. Zdokonalili proces výrobky prášku, který už prodával Washington a svoji kávu představili v roce 1938 pod názvem Nescafé.

Kdy se stala instantní káva tak populární?

Zásadní roli v popularitě Nescafé sehrála druhá světová válka, kdy byla káva součást vojenských přídělů. Protože byla dobře skladovatelná, a hlavně rychlá na přípravu, jednalo se o ideální nápoj pro vojáky. A po skončení války taky pro všechny, kdo měli chuť na kávu, ale málo času na její přípravu.

Jak se vyrábí instantní káva?

Cesta kávy z plantáže do šálku je stejná pro výběrovou kávu i pro instantní – zrna se musí sklidit, zpracovat, exportovat a upražit. U instantní kávy poté ale přichází ještě další krok, kdy se uvaří a vznikne koncentrovaný kávový extrakt, který je potřeba zbavit vody. To se dělá dvěma metodami:  

  •         Sušení rozprašováním: Je starší způsob sušení, kdy se kávový koncentrát rozprašuje na stěny předehřátých bubnů. Horkým vzduchem se vypaří zbytek vody a zbude pouze prášek. Je to rychlé, jednoduché a levné. Instantní káva v prášku se pak rychle rozpouští, ale má slabé aroma.   

a

  •         Sušení mražením: kávový koncentrát se v továrně nechá zmrazit na teplotu – 40°C a poté rozemele. Namleté částečky obsahují ještě určité procento vody, kterou je potřeba vytáhnout. To se děje ve speciální komoře, kde přebytečná voda sublimuje. Vzniknou tím téměř úplně vysušené granule. Tato metoda je dražší a náročnější, ale káva z ní je lepší a má výraznější aroma. A jak určitě víte z reklam, právě o silné a příjemné aroma výrobcům jde.

 blog_obsah (71)

Pít nebo nepít instantní kávu?  

Rozhodnutí bude samozřejmě na vás. Výhody instantní kávy jsou zřejmé:

  •         rychlá a snadná příprava, kdy dáte prášek nebo granule do hrnku a zalejete je vodou
  •         může to být méně kofeinu, pokud vám takové kávy vyhovují  – podle výzkumů je podíl kofeinu v instantní kávě až 6x menší než v kávě připravené z čerstvě umletých zrn.

Teď už znáte ale i nevýhody:  

  •         my v Penerini bereme kávová zrna jako čerstvou potravinu.
    „A sami si můžete odpovědět na otázku, jak čerstvé je něco, co se ze zrnka rozpustí v nic a vydrží v dóze pět nebo víc let,“ říká Nela Farkašová z Penerini.
  •         Většina výrobců instantní kávy pracuje s velmi nekvalitními, často ještě zelenými zrny  
  •         do instantní kávy se také ve snaze ušetřit přimíchává kde co – cikorka, obilné prášky, chemické konzervanty. Když z obalu vyčtete, že kávových zrn jsou v pytlíku jednotky procent a jinak se jedná o směsi kávového a kávovinového extraktu, nekupujte ji
  •         cesta z plantáže do pytlíku je pro instantní kávu opravdu dlouhá. Za tu dobu káva ztratí část svého aroma, takže se k ní musí dodat uměle.  

 

My v Penerini instantní kávu nepijeme. Ale chápeme, že cesta ke kvalitní kávě přes mletí zrn, nahřívání kávovaru, jeho pravidelné udržování a další kroky je zdlouhavější než zalít prášek nebo granule horkou vodou. Proto vás nebudeme od instantní kávy zrazovat. Spíš jsme vás chtěli přimět zamyslet se nad tím, co v instantní kávě vlastně pijete a podnítit vás, že s námi můžete zkusit něco o hooooodně lepšího. Ale o tom příště.