Pro a proti kapslového kávovaru
Jeden stisk tlačítka, jedna kapsle – a během pár vteřin si užíváte šálek kávy. Zní to lákavě, že? Jenže s jednoduchostí a pohodlím přichází i finanční náklady a otázky ekologie. Takže, měli byste si pořídit kapslový kávovar? Pojďme se podívat na všechny důležité argumenty.
Výhody kapslových kávovarů
Jednoduchost a design
Kávovary na kapsle jsou jednoduché na ovládání a úklid. Do nádržky stačí nalít vodu, vložit kapsli, stisknout tlačítko a máte hotovo. Použité kapsle pak padají do sběrné nádobky, kterou stačí čas od času vyprázdnit.
„Je to ideální volba, pokud nechcete řešit dosypávání zrn, čištění nebo odvápňování přístrojů,“ říká Nela Farkašová z Penerini.
Díky kompaktním rozměrům a moderním designům jsou kapslové kávovary navíc hezkým doplňkem do domácnosti.
Vhodné pro kanceláře a hotely
Kapsle jsou skvělá volba pro firmy a hotely, kde díky nim odpadá složité řešení zásobování kávou, rozpočítávání na zaměstnance a dohady ohledně údržby přístroje.
„Každý zaměstnanec může mít své kapsle v zásuvce pracovního stolu, což eliminuje konflikty ohledně sdílené kávy, obzvlášť kolik jí kdo vypil a kdo má za kolik zaplatit,“ říká Nela Farkašová.
Také v hotelu je kávovar snadný na ovládání a dvě kapsle na pokoj je nejjednodušší a finančně nejlepší řešení.
Konzistentní kvalita kávy
Kávovary na kapsle využívají vibrační čerpadlo, které připraví kávu jednoduše a spolehlivě a pokaždé ve stejné kvalitě. Každá dávka je předem namletá a každá vakuově uzavřená. Počítejte ale s tím, že káva z kapslí je slabší než z pákového kávovaru.
“V pákovém kávovaru se espresso běžně připravuje z 8-9 gramů kávy, do kapslí se ale vejde 4-6 gramů. Zbytek je plyn, aby kapsle atraktivně vypadala a dobře fungovala, například udělala espressu typickou cremu,“ vysvětluje Nela Farkašová z Penerini.
V kapslích už dnes seženete různé druhy káv. My v Penerini nabízíme v kapslích Espresso směs s příchutí čokolády i ovocitější Ethiopii.
Nevýhody kapslových kávovarů
Náklady na kávu
Přestože kapslové kávovary pořídíte za rozumnou cenu, samotné kapsle už tak levné nejsou. Jeden šálek kávy vyjde minimálně na 15 korun a více, což se při pravidelném používání prodraží. Pro představu: rodina, která denně vypije 4 šálky kávy, tj. 12 šálků měsíčně, zaplatí za kapsle přes 1 800 Kč měsíčně. Kilo výběrové zrnkové kávy, z něhož uděláte zhruba 125 šálků, vyjde na 1 000 Kč.
Omezená kompatibilita
U většiny kapslových kávovarů je potřeba myslet taky na to, že koupí specifické značky se zavazujete k tomu, že budete odebírat právě jejich kapsle. Výjimkou jsou přístroje Nespresso, které můžete plnit i kapslemi jiných výrobců – třeba těmi našimi. A jak název napovídá – kapslové kávovary jsou pouze na kapsle. Klasickou mletou kávu v nich nepřipravíte. Některé kapslové kávovary mají parní trysku na mléčnou pěnu. Pěna na kapslovém cappuccinu ale určitě nebude vypadat stejně jako na stejném nápoji připraveném na pákovém kávovaru.
Ekologie a odpad
Kávové kapsle produkují dost odpadu. I když jsou některé recyklovatelné nebo kompostovatelné, jejich zpracování často vyžaduje specifické podmínky.
„V Penerini nabízíme plně kompostovatelné kapsle z papíru, které jsou šetrnější k přírodě, než tradiční hliníkové nebo plastové kapsle. Při převozu k zákazníkovi za nepříznivých podmínek ale papír může navlhnout a kapsle pak v kávovaru nefungují stoprocentně spolehlivě,” říká Nela Farkašová.
Pokud vám záleží na ekologii, budete si muset zjistit, jak vámi zvolené kapsle správně recyklovat.
Pořídit nebo nepořídit si kapslový kávovar?
Kapslové kávovary jsou skvělým řešením pro ty, kteří chtějí rychlou, jednoduchou přípravu kávy bez starostí. Ideálně se hodí do kanceláří, hotelů nebo pro nenáročné domácnosti. Pokud ale preferujete hlubší zážitek z kávy, nižší náklady a šetrnější přístup k životnímu prostředí, možná se vyplatí zvolit alternativy – a o těch zase příště.