Proč nepít českého turka?

Půllitrový hrnek černočerné tekutiny s dvěma lžičkami lógru stojící hodiny na kuchyňském stole. Český turek je možná i vaše oblíbená, ale v této podobě ani trochu zdravá káva. V čem je problém, jak ho odstranit a co zkusit jako alternativu turka? Všechno jsme sepsali do následujícího textu.

Na co se v něm společně podíváme?

  1. Český „turek“ nemá nic společného s Tureckem
  2. Kde se vzal český „turek“ a proč se zabydlel v českých domácnostech a restauracích
  3. 3 důvody, proč ho přestat pít tak, jak ho pijete dosud
  4. Jak udělat z turka lepší a zdravější kávu  
  5. 3 dobré tipy, čím ho nahradit

Český „turek“ není z Turecka

Český „turek“, který si lidé připravují zalitím mleté kávy vroucí vodou, má s Tureckem společný pouze název. V Turecku se pravá turecká káva připravuje ve speciální měděné konvičce s cínovým povrchem – džezvě.

Džezva s jemně namletou kávou se položí na rozpálené uhlíky nebo do písku. Když je káva v ní hotová, dává se chvíli stranou, aby sedlina poklesla a do hrnku se jí – na rozdíl od českého turka – dostalo naprosté minimum. Turecká káva se servíruje do malého šálku, ne do čtvrtlitrového a většího hrnku jako většina českých turků. 

blog_turecká káva

Kde se vzal český turek?

To se přesně neví. Některé zdroje říkají, že za to může druhá světová válka, kdy začal být nedostatek kvalitní kávy. Ten pak pokračoval i za komunismu, kdy lidé začali hledat různé náhražky jako meltu nebo Caro. I ty přežily dodneška.

Nela Farkašová z Penerini přičítá oblibu turka spíš české pohodlnosti: „Nasypat do hrnku lžičku kafe a zalít ho horkou vodou z varné konvice je nejrychlejší způsob přípravy kávy na světě. A ještě nestojí moc peněz.“  

Protože lidem připomínal způsob, jak se připravuje káva v Turecku, začali mu říkat turek.

3 důvody, proč přestat pít turka

Co je jednoduché, je v Česku oblíbené, i když je to třeba nekvalitní nebo dokonce nezdravé. Co je problém u českého turka? Jsou tři:

  • Nekvalitní káva, ze které se turek připravuje. Většinou jde o směs arabiky a robusty, kterou koupíte v obchodě už namletou. Obvykle              platí, že čím méně zaplatíte, tím horší kávu pijete.
  • Zalévání vroucí vodou, která ničí chuť kávy a kávu přepaluje.
  • Lógr, který necháváte v šálku, dokud turka nedopijete.

blog_džezva

Jak z turka udělat lepší a zdravější kávu?

Turka pije spousta lidí. A dodnes ho servírují i některé kavárny. V dalším odstavci vám ukážeme, že existují i mnohem lepší alternativy. Ale pokud se turka nechcete vzdát, hodí se vědět, jak ho můžete celkem snadno vylepšit a neničit si jeho pitím zdraví.

  • Kupujte si čerstvou kávu a umelte ji těsně před přípravou.

“Na turka se hodí spíše čokoládovější kávy. Proto doporučuji naše espresso směsi - Espresso, Riserva nebo jednodruhovou čokoládovou Brazílii,” říká Nela Farkašová z Penerini. 

  • Kávu zalévejte vodou o teplotě okolo 92 stupňů.
  • Nenechávejte kávu louhovat déle než čtyři minuty.

Po této době se do kávy začínají uvolňovat třísloviny, oleje a dřeviny, které ničí zdraví,“ říká Nela Farkašová z Penerini a pokračuje:

„Problém je i kofein. Robusta, ze které se turek většinou připravuje, ho obsahuje dvakrát víc než arabika. Protože kofein je rozpustný ve vodě, čím déle se káva louhuje ve vodě, tím více kofeinu nápoj obsahuje.“

Vyřešíte to tím, že kávu po čtyřech minutách slijete a lógr vyhodíte.  

Čím nahradit turka?

Výbornou domácí alternativou je filtrovaná káva. Všechno důležité o její přípravě máte k ruce tady.  U nás v kavárně zkuste jako alternativu k turkovi french press, americano nebo espresso lungo.

blog_filtrovaná_káva_a_její_příprava