Jak čistit profesionální kávovar

Čistý kávovar je v provozu základ všeho. Káva z něho chutná a zákazník dobře hodnotí baristu i kavárnu. V dnešním textu vám ukážeme každodenní údržbu profesionálního přístroje u nás v Penerini. Inspirujte se, je to snadné.

Na co konkrétně se podíváme?

  • Na rozdíl v čištění automatického a profesionální kávovaru.
  • Jak vyčistit hlavu.
  • Jak vyčistit páky.
  • Jak vyčistit ostatní části kávovaru.
  • A jak připravit kávovar na ráno, až otevřete provoz.

blog_profesionální kávovar

Proč čistit kávovar?

Protože nečistoty z kávy se v přístrojích, hlavně v pákách, usazují opravdu rychle a mohou mít vliv na kvalitu espressa. Může být hořké až spálené. Z našeho minulého textu víte, že údržba automatického kávovaru a profesionálního přístroje se liší.

Čistit byste je měli v závislosti na jejich používání. Profesionální kávovary v kavárně se čistí denně po uzavření provozu. Toto je přehled kroků, za které mají zodpovědnost naši baristé v Penerini.

Jak vyčistit hlavu kávovaru ve 3 jednoduchých krocích?

  1. Do jedné z pák dejte slepé sítko, které v sobě nemá žádné dírky. Do slepého sítka nasypte čajovou lžičku speciální chemie na čištění, páku nasaďte do hlavy kávovaru a spusťte program pro zpětné proplachování. Cyklus proplachování můžete dělat i ručně zapínáním a vypínáním přístroje. Poté čistící cyklus opakuje, ale už bez chemie, jen s vodou.
  2. Vezměte si kartáček s delší rukojetí, namočte ho do horké vody a potom jím vyčistěte zbytky kávy z hlavy kávovaru.
  3. Jednou týdně odšroubujte sítko, které se skrývá v hlavě a pořádně ho umyjte nebo přes noc naložte na chemie na čištění hlav. Na sítku se z vnitřní strany usazují zbytky kávy, která se připéká a může ovlivnit výslednou chuť kávy.

blog_čištění hlav

Jak vyčistit páky kávovaru ve 3 jednoduchých krocích?

  1. Každý večer páky vyndejte, vyklepněte z nich kávový puk a rozložte je.
  2. Košíčky umyjte pod vodou malým kartáčkem (ideální je použít třeba zubní kartáček) s kapkou jaru. 
  3. Jednou týdně vložte páky a košíčky do horké lázně, kam nasypte dvě lžičky čistící chemie

Jak vyčistit ostatní části kávovaru?

  • Tryska na páru: otřete před a po každém použití, jinak se mléko na trysku napeče a je velmi obtížné ho odstranit. Večer vyšroubujte spodní část trysky a vnitřek vyčistěte úzkým kartáčkem. Poté opět dejte odmočit do čistící chemie.
  • Mřížka pod pákami a hlavami: mřížku i spodní část, kam celý den odkapává káva a voda, každý večer vyndejte a umyjte, pak suchým hadříkem doleštěte.
  • Ohřívací plocha: podle náročnosti provozu jednou za čas dejte stranou všechny šálky a utřete prach na nahřívací ploše.

blog_čištění mléčných cest

Jak připravit kávovar na provoz ve třech krocích?

Stejně jako spousta z nás, i kávovar se musí ráno nastartovat, než začne pracovat.

  1. Na chvíli pusťte páru naprázdno, čímž se kávovar odvzdušní a vylijte z bojleru alespoň dvě konvičky vody, aby kávovar načerpal čistou.
  2. Vypusťte na pár sekund vodu ze všech hlav.
  3. Na každé páce připravte kávu, kterou vylijte. Většinou má kovovou pachuť, nemá cremu a zákazníkovi by nechutnala. Cítit můžete i zbytky chemie z čištění.

Vypínat kávovar na noc?

My v  Penerini jsme rozhodně pro kávovar vypínat. Je to důležité kvůli bezpečnosti i z ekonomických důvodů.

“Během noci se může cokoliv stát, kávovar může začít protékat a vytopí vám celý provoz nebo dojde k elektrickému zkratu,” vysvětluje Nela Farkašová z Penerini.

Z ekonomického hlediska je dobré kávovar vypínat, protože by se celou noc dohříval. Má poměrně velkou spotřebu, což je při dnešních cenách za energie zbytečný výdaj.