Jak vyčistit profesionální kávovar
Čistý kávovar je v provozu základ všeho. Káva z něho chutná a zákazník dobře hodnotí baristu i kavárnu. V dnešním textu vám ukážeme každodenní údržbu profesionálního přístroje u nás v Penerini. Inspirujte se, je to snadné.
Na co konkrétně se podíváme?
- Na rozdíl v čištění automatického a profesionální kávovaru.
- Jak vyčistit hlavu.
- Jak vyčistit páky.
- Jak vyčistit ostatní části kávovaru.
- A jak připravit kávovar na ráno, až otevřete provoz.
Proč čistit kávovar?
Protože nečistoty z kávy se v přístrojích, hlavně v pákách, usazují opravdu rychle a mohou mít vliv na kvalitu espressa. Může být hořké až spálené. Z našeho minulého textu víte, že údržba automatického kávovaru a profesionálního přístroje se liší.
Čistit byste je měli v závislosti na jejich používání. Profesionální kávovary v kavárně se čistí denně po uzavření provozu. Toto je přehled kroků, za které mají zodpovědnost naši baristé v Penerini.
Jak vyčistit hlavu kávovaru ve 3 jednoduchých krocích?
- Do jedné z pák dejte slepé sítko, které v sobě nemá žádné dírky. Do slepého sítka nasypte čajovou lžičku speciální chemie na čištění, páku nasaďte do hlavy kávovaru a spusťte program pro zpětné proplachování. Cyklus proplachování můžete dělat i ručně zapínáním a vypínáním přístroje. Poté čistící cyklus opakuje, ale už bez chemie, jen s vodou.
- Vezměte si kartáček s delší rukojetí, namočte ho do horké vody a potom jím vyčistěte zbytky kávy z hlavy kávovaru.
- Jednou týdně odšroubujte sítko, které se skrývá v hlavě a pořádně ho umyjte nebo přes noc naložte na chemie na čištění hlav. Na sítku se z vnitřní strany usazují zbytky kávy, která se připéká a může ovlivnit výslednou chuť kávy.
Jak vyčistit páky kávovaru ve 3 jednoduchých krocích?
- Každý večer páky vyndejte, vyklepněte z nich kávový puk a rozložte je.
- Košíčky umyjte pod vodou malým kartáčkem (ideální je použít třeba zubní kartáček) s kapkou jaru.
- Jednou týdně vložte páky a košíčky do horké lázně, kam nasypte dvě lžičky čistící chemie
Jak vyčistit ostatní části kávovaru?
- Tryska na páru: otřete před a po každém použití, jinak se mléko na trysku napeče a je velmi obtížné ho odstranit. Večer vyšroubujte spodní část trysky a vnitřek vyčistěte úzkým kartáčkem. Poté opět dejte odmočit do čistící chemie.
- Mřížka pod pákami a hlavami: mřížku i spodní část, kam celý den odkapává káva a voda, každý večer vyndejte a umyjte, pak suchým hadříkem doleštěte.
- Ohřívací plocha: podle náročnosti provozu jednou za čas dejte stranou všechny šálky a utřete prach na nahřívací ploše.
Jak připravit kávovar na provoz ve třech krocích?
Stejně jako spousta z nás, i kávovar se musí ráno nastartovat, než začne pracovat.
- Na chvíli pusťte páru naprázdno, čímž se kávovar odvzdušní a vylijte z bojleru alespoň dvě konvičky vody, aby kávovar načerpal čistou.
- Vypusťte na pár sekund vodu ze všech hlav.
- Na každé páce připravte kávu, kterou vylijte. Většinou má kovovou pachuť, nemá cremu a zákazníkovi by nechutnala. Cítit můžete i zbytky chemie z čištění.
Vypínat kávovar na noc?
My v Penerini jsme rozhodně pro kávovar vypínat. Je to důležité kvůli bezpečnosti i z ekonomických důvodů.
“Během noci se může cokoliv stát, kávovar může začít protékat a vytopí vám celý provoz nebo dojde k elektrickému zkratu,” vysvětluje Nela Farkašová z Penerini.
Z ekonomického hlediska je dobré kávovar vypínat, protože by se celou noc dohříval. Má poměrně velkou spotřebu, což je při dnešních cenách za energie zbytečný výdaj.