Jak si připravit dobré cold brew?

Jak jsme slíbili, tak konáme. Jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy studené kávy v posledních letech je cold brew. V tomto textu se o něm dozvíte vše podstatné a samozřejmě vás vybavíme jednoduchým receptem, podle kterého si můžete skvělé cold brew připravit doma třeba už na zítřejší ráno.  

Co je to cold brew?

Cold brew je za studena louhovaná káva. Připravuje se minimálně 8, klidně ale až 24 hodin, přičemž káva vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. Čím déle ji necháte louhovat, tím víc se rozvine její chuť i aroma. Proto se říká, že cold brew je káva pro skutečné fajšmekry.

Pokud se vám náhodou stane, že si v létě večer kávu připravíte, abyste ji měli hotovou na ráno, ale ráno na ni nemáte čas, můžete ji klidně nechat až na to další. Chuťově bude ještě lepší. A navíc, pokud hotové cold brew správně uchováte, vydrží vám klidně i deset dní.

Příprava Cold brew

Co budete potřebovat k přípravě cold brew?

Především kvalitní kávu. Podle čeho vybírat? V první řadě podle toho, co máte rádi. Obecně ale platí, že na cold brew jsou vhodnější ovocitější, světle až středně pražené kávy. My v Penerini doporučujeme například tuhle úžasnou Columbii Maracuja nebo Ethiopii z naší stálé nabídky.

“Pro nejlepší chuťový zážitek je dobré namlít si kávu doma, protože po namletí z ní rychle vyprchává aroma,” vysvětluje Nela Farkašová z Penerini s tím, že ideální je mlít kávu až těsně před přípravou.

A co dalšího je potřeba mít po ruce?

  •     Láhev nebo sklenici, která jde dobře uzavřít. Využít se dá ale i french press který zakryjete fólií. 
  •     Filtrační papír, například V60 nebo pokud nemáte, zaimprovizujte například se silonkami. 
  •     1 litr studené, v ideálním případě filtrované vody 

Káva vhodná na cold brew

Máte? Tak pojďme na recept.

Postup přípravy cold brew:

  1. Namelte si 80 - 100 gramů čerstvé kávy, spíš hrubší mletí. 
  2. Nasypte ji do lahve, kam se vám vejde alespoň 1,3 litru tekutiny. 
  3. Přijdete 1 litr vody a láhev uzavřete.
    „Pokud používáte uzavíratelnou karafu, překryjte ji potravinářskou fólií. To je důležité, aby cold brew po hodinách v lednici nevonělo jako potravina na vedlejší polici,“ doporučuje Nela Farkašová
  4. Promíchejte a dejte louhovat.
    „Cold brew nemusíte dávat do lednice, ale můžete klidně nechat v kuchyni na lince při pokojové teplotě. V lednici, kde je teplota nižší, bude louhování pomalejší,“ říká Nela Farkašová.  
  5. Jak dlouho budete kávu připravovat, je na vás. My v Penerini doporučujeme cold brew v průběhu louhování ochutnat, hlavně když jej děláte poprvé. Pokud se vám bude zdát dostatečně výrazné, můžete ho přefiltrovat. Pokud ne, nechejte ho dalších několik hodin stát.
  6. Jakmile kávu vyndáte, přelijte ji přes papírový filtr, například přes V60, jemné plátno nebo silonku do jiné sklenice pro uchovávání hotového cold brew. Ve french pressu kávu stlačte dolů a také přelijte.
  7. Hotovo. Můžete podávat tak, jak je nebo s ledem, který vylouhovanou kávu zjemní. Ochuťte ji třeba plátkem citronu.                                              

Tři hlavní důvody, proč zkusit cold brew:

  1. Jemná, sladší chuť: káva připravená bez horké vody bude chutově jemná a projeví se v ní spíš sladší, čokoládové tóny.  Dlouhá extrakce ve studené vodě z ní také vytáhne mnoho aromatických sloučenin, které si u káv na bázi espressa nevychutnáte. Obzvlášť pokud je ředíte mlékem. 
  2. Šetrnější k žaludku: cold brew má kvůli louhování za studena nižší aciditu. Tím pádem sedne všem, kdo mají citlivější zažívání. 
  3. Mnoho variant: vylouhovaná káva je výrazná, ale dá se s ní dál experimentovat: třeba kombinovat s tonikem nebo kávu využít do různých koktejlů. Inspirovat se můžete třeba v našem článku o letních drincích. Espressa a filtrovanou kávu v nich zmíněné můžete klidně nahradit právě cold brew.

Jak si připravit cold brew

Cold brew má ale i několik nevýhod:

  1. Dlouhá domácí příprava: pokud chcete cold brew zkusit hned, budete muset třeba k nám do coffee shopu nebo do kavárny poblíž vašeho bydliště.
  2. Nutná pečlivost: káva velmi dobře absorbuje všechny okolí vůně, takže když ji dáte do lednice a pořádně neuzavřete, může se stát, že v ní další den ucítíte v lepším případě meloun, v horším třeba tvarůžky. 
  3. Větší množství kofeinu: kofein je rozpustný ve vodě, takže cold brew obsahuje nejvíc kofeinu z možných kávových nápojů. Umí skvěle nakopnout - to samozřejmě. Ale myslete na to a hlídejte si zkonzumované množství, pokud se chcete třeba dobře vyspat.