Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti 100% arabika zrnková káva
Penerini coffee roastery
Chuťový profil: Mandarinky, broskve, čokoláda, květinové aroma
Země, region: Ethiopie, Yirgacheffe, Gedeo
Nadmořská výška: 2.200 m.n.m
Farma/Zpracovatelská stanice: Halo Beriti washing station, 700+ farmářů
Průměrná velikost farem: 1,5 ha
Odrůda: JARC varieties, Local Landraces
Sklizeň: 2022
Zpracování: Fully washed (plně promytá)
Coffee grade: YIG.GR1
Vhodná na přípravu: Espresso, Mokka konvička, French press
Cuppingové skóre: 87 b
- množství kávy: 10 g (singl), 20 g (double)
- teplota vody: 90 - 94 °C
- Výsledná váha nápoje: 20 g (singl), 42 g (double)
- Extrakce: 30 vteřin
Většina káv, které se v regionu Yirgacheffe pěstují, jsou původní odrůdy, označované jako Local landrace, nebo také Ethiopian hairloom. Další odrůdy pocházejí z Jimma Agricultural Research Centre (JARC), které je důležitým výzkumným centrem. Jejich snahou je poskytnout odrůdy, které budou méně náchylné vůči chorobám a zároveň zachovají její prvotřídní chuťovou kvalitu. Stanice Halo Beriti je jednou z nejmladších v regionu, byla postavena v roce 2014. Ethiopia Halo Beriti je zpracována promytým způsobem, během zpracování káva fermentovala 36 - 72 hodin. Následné sušení trvalo v průměru 12 dní.
Káva se v Ethiopii stále pěstuje tradičním způsobem, sběr probíhá ručně. Kávovníky rostou mezi dalšími rostlinami. Polykultura umožňuje farmářům maximalizovat užitek z půdy a zároveň zajistí potraviny, které mohou pomoct k jejich obživě mimo kávovou sklizeň.
Kategorie: | Čerstvě pražená výběrová káva |
---|---|
Světadíl: | Afrika |
Způsob přípravy: | Espresso, French press, Filtr, Mokka |
Země původu: | Ethiopie |
Zpracování: | Promyté |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.