Nakouknutí do historie: Kde se vzala káva a proč se pije po celém světě?

Asi není místo na světě, kde si nedáte kávu. Kde se vlastně vzala a čím to, že ji milují lidé po celé planetě? Máme pro vás odpovědi. 

Pohádka o voňavém keři 

Byl jednou jeden pasáček koz. Jmenoval se Kaldi. Jednoho dne si všiml, že jeho kozy začaly být čilejší než obvykle. Zjistil, že snědly červené plody kávovníkové třešně. Rozhodl se, že je taky zkusí ochutnat a uvařil si z nich odvar, který vypil.

Také on pocítil povzbuzující účinky kávy. Se svým objevem se svěřil jednomu opatovi a ten zase svým mnichům, kteří postupně začali odvar připravovat v místním klášteře.     

blog_kde_se_vzala_káva

Jak je ale napadlo kávu upražit?

To prý bylo tak, že v místě, kde rostly kávové třešně, jednou vypukl požár. Některé keře trochu ohořely a jak ohořely, plody se rozvoněly. Lidem se ta vůně tak líbila, že plody začali záměrně přikládat k ohni. 

Jestli je tahle pohádka aspoň trochu pravdivá, to nevíme. V souvislosti s kávou se vypráví hromada legend, tato o Kaldim ale nejčastěji. Faktů o původu kávy je totiž zoufale málo

Kde se vzala káva?

Jisté je jenom to, že káva pochází z Etiopie, konkrétně z hraniční oblasti se Súdánem. Odtud ji poutníci převezli do Jemenu, kde vznikaly první kávové plantáže. První písemné zmínky o kávě z 15. století pocházejí z této oblasti v souvislosti s Araby. Ti si kávové třešně velmi hlídali a dlouhou dobu se o ně s nikým nepodělili.

Později začali vyvážet surová zelená zrna do okolních zemí, ale vždycky jen bez dužiny, aby kávovník nemohl vysadit nikdo jiný. Arabové přivezli zrna do Mekky a Mediny, kde údajně vznikly první kavárny

blog_kavárna_z_15._století

Káva jede do Evropy

Do Evropy se káva dostala až koncem 16. století díky Nizozemcům, kterým se navzdory Arabům podařilo vypěstovat plodná zrna kávovníku. Rozvezli je po Evropě i do svých kolonií v Indonésii. Francouzi se snažili o totéž, ale povedlo se jim to až za Ludvíka XIV., který dostal kávovník jako dárek a zasadil ho v botanické zahradě. Byl to první, který se konečně ujal a Francouzi záhy rozváželi kávovníky zase do svých kolonií v Jižní a Střední Americe. 

Jak se káva připravovala?

Vlastně podobně jako v legendě o Kaldim. Ze zrnek se vařily odvary, později lidé zrna pražili na otevřeném ohni, nadrtili, smíchali s vodou a vypili. První velký přelom v přípravě kávy přišel v roce 1901, kdy Ital Luigi Bezzera vynalezl stroj na výrobu espressa.

Druhý milník pak přinesl rok 1961, kdy firma Faema představila první pákový kávovar s pumpou a vymyslela také hlavu kávovaru, do které vkládáme páky. Tento systém se využívá dodnes.