Proč je káva kyselá?
Stejně jako čokoláda nebo víno, také káva má spoustu kombinací vůní a chutí. Některé kávy chutnají v základu hořce, jiné kysele. Kávové kyselosti říkáme acidita. Kde se bere a proč ji někteří lidé milují a jiní nemohou vystát? Tady je vysvětlení.
Kyselost je v kávě důležitá. Kdyby tam nebyla, bude váš šálek bez chuti. Asi jako kdybyste jedli jídlo bez soli. Stejně jako u jídla, i u kávy může být kyselost pozitivní nebo negativní.
Příliš kyselá je špatně. Pak ale existuje příjemná kyselost, která dodává kávě bohaté chuťové spektrum. To je to, když se napijete a řeknete si třeba: „Tahle káva voní a chutná jako pomeranče.“
Proč je káva kyselá?
Protože kávové zrno obsahuje různé druhy kyselin, například kyselinu chlorogenovou. Ta má vliv na chuť kávy a pomáhá také chránit kávová zrna před napadením škůdci.
“Je důležité si uvědomit, že acidita kávy nemá nic společného s pH hodnotou. Většina káv má pH hodnotu mezi 4,5 až 5,5, což sice značí mírnou kyselost, ale není dostatečná na to, aby škodila lidským zubům nebo sliznici,” říká Nela Farkašová z Penerini.
Jak poznáte kyselou kávu?
Káva s vyšší aciditou má často světlou barvu. Většinou se připravuje jako filtrovaná káva, kde lépe vyniknou její ovocité až květinové tóny. Káva s nízkou aciditou bývá často čokoládovější až zemitější. Má plnější a méně svěží chuť. Nejčastěji se připravuje na espresso.
Co ovlivňuje, jak kyselá káva bude?
Kombinace faktorů. Jednu věc už jsme si řekli: samotný obsah kyselin, který se v kávovém zrně nachází přirozeně a odvíjí se od odrůdy kávovníku a způsobu pěstování. Další faktory ovlivňující aciditu v kávě jsou pak tyto:
- stupeň pražení: čím tmavěji je káva pražená, tím budou kyselé tóny méně výrazné a káva bude chutnat spíš hořce
- způsob extrakce: pokud voda kávou proteče příliš rychle, pak se do ní nestihnou vstřebat všechny látky a výsledkem je méně výrazná chuť s kyselejšími tóny
- hrubost mletí: pokud jsou zrna namletá příliš hrubě, propustí vodu rychle a dostanete kyselejší kávu
- teplota vody: nízká teplota zrna nedostatečně extrahuje a vytvoří slabší a kyselejší chuť
Co z toho plyne pro vás?
Kávy se liší. Pro některé druhy je acidita přirozená, jiné se vyznačují spíš hořkou chutí připomínající čokoládu nebo kakao. Je tedy důležité správně vybrat. Pokud patříte k lidem, kteří kyselejší kávu nemají rádi nebo trpíte pálením žáhy, vybírejte kávy s nižší aciditou, jakou jsou například kávy z Brazilie nebo Indie.
Nepoznáte rozdíl mezi kyselou a hořkou kávou?
Pak se nebojte experimentovat. S různými druhy kávy se můžete setkat v kavárnách nebo ve specializovaných prodejnách jako je ta naše. Doma si postupně pohrávejte s nastavením mlýnku, množstvím kávy a teplotou vody. Možná vás překvapí, jak jinak vám zachutná káva, kterou pijete roky.
A kde se inspirovat, pokud právě nakupujete?
Čokoládové kávy z naší produkce.
Ovocitější kávy z naší produkce.