Proč je káva kyselá?

Stejně jako čokoláda nebo víno, také káva má spoustu kombinací vůní a chutí. Některé kávy chutnají v základu hořce, jiné kysele. Kávové kyselosti říkáme acidita. Kde se bere a proč ji někteří lidé milují a jiní nemohou vystát? Tady je vysvětlení.

Kyselost je v kávě důležitá. Kdyby tam nebyla, bude váš šálek bez chuti. Asi jako kdybyste jedli jídlo bez soli. Stejně jako u jídla, i u kávy může být kyselost pozitivní nebo negativní.

Příliš kyselá je špatně. Pak ale existuje příjemná kyselost, která dodává kávě bohaté chuťové spektrum. To je to, když se napijete a řeknete si třeba: „Tahle káva voní a chutná jako pomeranče.“ 

blog_proč_je_káva_kyselá_acidita_kávy

Proč je káva kyselá?

Protože kávové zrno obsahuje různé druhy kyselin, například kyselinu chlorogenovou. Ta má vliv na chuť kávy a pomáhá také chránit kávová zrna před napadením škůdci.

“Je důležité si uvědomit, že acidita kávy nemá nic společného s pH hodnotou. Většina káv má pH hodnotu mezi 4,5 až 5,5, což sice značí mírnou kyselost, ale není dostatečná na to, aby škodila lidským zubům nebo sliznici, říká Nela Farkašová z Penerini.

Jak poznáte kyselou kávu?

Káva s vyšší aciditou má často světlou barvu. Většinou se připravuje jako filtrovaná káva, kde lépe vyniknou její ovocité až květinové tóny. Káva s nízkou aciditou bývá často čokoládovější až zemitější. Má plnější a méně svěží chuť. Nejčastěji se připravuje na espresso.

Co ovlivňuje, jak kyselá káva bude?

Kombinace faktorů. Jednu věc už jsme si řekli: samotný obsah kyselin, který se v kávovém zrně nachází přirozeně a odvíjí se od odrůdy kávovníku a způsobu pěstování. Další faktory ovlivňující aciditu v kávě jsou pak tyto:

  •         stupeň pražení: čím tmavěji je káva pražená, tím budou kyselé tóny méně výrazné a káva bude chutnat spíš hořce
  •         způsob extrakce: pokud voda kávou proteče příliš rychle, pak se do ní nestihnou vstřebat všechny látky a výsledkem je méně                            výrazná chuť s kyselejšími tóny
  •         hrubost mletí: pokud jsou zrna namletá příliš hrubě, propustí vodu rychle a dostanete kyselejší kávu
  •         teplota vody: nízká teplota zrna nedostatečně extrahuje a vytvoří slabší a kyselejší chuť

blog_acidita_kávy_kyselost

Co z toho plyne pro vás?

Kávy se liší. Pro některé druhy je acidita přirozená, jiné se vyznačují spíš hořkou chutí připomínající čokoládu nebo kakao. Je tedy důležité správně vybrat. Pokud patříte k lidem, kteří kyselejší kávu nemají rádi nebo trpíte pálením žáhy, vybírejte kávy s nižší aciditou, jakou jsou například kávy z Brazilie nebo Indie.

Nepoznáte rozdíl mezi kyselou a hořkou kávou?

Pak se nebojte experimentovat. S různými druhy kávy se můžete setkat v kavárnách nebo ve specializovaných prodejnách jako je ta naše. Doma si postupně pohrávejte s nastavením mlýnku, množstvím kávy a teplotou vody. Možná vás překvapí, jak jinak vám zachutná káva, kterou pijete roky.

A kde se inspirovat, pokud právě nakupujete?

Čokoládové kávy z naší produkce. 

Ovocitější kávy z naší produkce.