6 letních kávových drinků a jak si je za pár minut připravit doma!
Pojďte se osvěžit! Léto je v plném proudu. Nejvyšší čas objevit a vyzkoušet některý z našich šesti letních drinků. Můžete na ně zajít k nám do coffee shopu nebo si je zkusit připravit sami doma. Anebo obojí a pak porovnávat, co vám chutnalo víc.
Cascarová limonáda
Co to je: Alternativa k tradičním kávovým nápojům, protože obsahuje nižší množství kofeinu než káva. Připravuje se z cascary, což je sušená vnější slupka kávových třešní.
Proč to zkusit: Má méně kofeinu a je to skvělé využití vedlejšího produktu zpracování kávových zrn.
Co budete potřebovat k domácí přípravě:
- 50 ml našeho cascarového sirupu
- 1 litr vody
- citron, limetku, mátu nebo rozmarýn na dozdobení
Jak si doma připravit cascarovou limonádu:
- Nasypte několik kostek ledu do sklenice. Velikost vyberte podle toho, jak moc limonády chcete vypít.
- Led zalejte perlivou vodou a přidejte sirup v poměru 50 ml sirupu na 1 litr vody.
- Dozdobte citronem, limetkou, mátou nebo rozmarýnem.
Cascarový tonic
Co to je: Další alternativa ke kávovým nápojům podobná cascarové limonádě, jen v kombinaci s tonicem.
Proč to zkusit: Má méně kofeinu než tradiční kávové nápoje, je to zajímavý experiment.
“Oproti perlivé vodě v předchozím nápoji tonic zvýrazní šťavnatost a ovocitost cascary,” říká Nela Farkašová z Penerini.
Co budete potřebovat k domácí přípravě:
- 50 ml našeho cascarového sirupu
- 1 litr tonicu
- citron, limetku, mátu nebo rozmarýn na dozdobení
Jak si doma připravit cascarový tonic:
- Nasypte několik kostek ledu do sklenice. Velikost vyberte podle toho, jak moc tonicu chcete vypít.
- Led zalejte tonicem a přidejte sirup v poměru 50 ml sirupu na 1 litr tonicu.
- Dozdobte citronem, limetkou, mátou nebo rozmarýnem.
Espresso tonic
Co to je: Káva s tonikem.
Proč to zkusit: Skvělé osvěžení, které má díky možnosti výběru z mnoha ovocitých nebo čokoládovější káv a jejich kombinací s mnoha druhy toniků pokaždé trochu jinou chuť. Dá se s ním v podstatě donekonečna experimentovat.
“Například můžete zkusit espresso tonic okořenit ginem a dostanete alkoholický letní drink,”doporučuje Nela Farkašová z Penerini.
Co budete potřebovat k domácí přípravě:
- 2 espressa nebo filtrovanou kávu.
“Chuť drinku z filtrované kávy nebude tak výrazná, ale je to alternativa, pokud nemáte doma kávovar,” říká Nela Farkašová.
- 50 – 100 ml toniku
- pár kostek ledu
- citron, mátu nebo rozmarýn na ozdobení, záleží na vaší fantazii
Jak si doma připravit espresso tonic:
- Nasypte několik kostek ledu do nižší sklenice.
- Na led pomalu nalejte dobře vychlazený tonic, a to zhruba do poloviny sklenice.
- Připravte dvojité espresso nebo filtrovanou kávu, které pomaluje dolévejte na led. Espresso vytvoří efektivní vrstvu v horní části nápoje.
- Ozdobte kouskem citronu a - hotovo.
Ledová káva
Co to je: Chlazená káva, která má mnoho různých variant.
Proč to zkusit: Perfektně osvěží a dodá vám potřebný kofein. Teplota vody nemá na obsah kofeinu v kávě vliv, ve studené kávě je ho stejně jako v horké.
Co budete potřebovat k domácí přípravě:
- 2 espressa nebo filtrovanou kávu, pokud nemáte doma kávovar.
- 200 ml mléka
- pár kostek ledu
Jak si doma připravit ledovou kávu:
- Nasypte několik kostek ledu do středně velké sklenice.
- Led přelejte mlékem.
- Připravte dvojité espresso nebo filtrovanou kávu a nalejte do sklenice na led s mlékem. Vznikne vám chutný a oku lahodící nápoj.
Extra tip od Nely Farkašové: „Pokud se inspirujete naším receptem a připravíte si tuto ledovou kávu s mlékem, sáhněte po čokoládovějších kávách než těch ovocitějších. Konkrétně můžete zvolit třeba naši výbornou Brazilku, která chutná po mrkvovém dortu a perníku.“
Espresso crodino
Co to je: Kávový koktejl, který mixuje espresso s hořko-sladkým aperitivem připomínajícím aperol.
Proč to zkusit: Originální trendy nealkoholický koktejl.
Co budete potřebovat k domácí přípravě:
- 1 espresso z ovocnější kávy, která povzbudí sladkou chuť crodina, opět můžete využít i filtrovanou kávu
- 100 ml aperitivu Crodino
- pár kostek ledu
Jak si doma připravit espresso crodino:
- Nasypte několik kostek ledu do nižší sklenice.
- Na led nalejte 100 ml aperitivu Crodino.
- Připravte si espresso a jakmile bude hotové, pomalu jím dolejte celý drink.
Cold brew
Co to je: Káva macerovaná ve studené vodě.
Proč to zkusit: Pro jedinečný chuťový zážitek a také jako zkoušku trpělivosti, pro správnou extrakci kávy totiž budete potřebovat až 12 hodin. :)
Co budete potřebovat k domácí přípravě:
- 40 g namleté kávy
Extra tip od Nely Farkašové: “Pro nejlepší chuťový zážitek je důležité namlít si kávu doma, protože po namletí z ní rychle vyprchává aroma. Na cold brew je vhodnější ovocitější káva. Tato Ethiopia je skvělá na cold brew i na filtrovanou kávu.“
- 200 g vody
- pár kostek ledu
Jak si doma připravit cold brew:
- Namelte 40 gramů kávy, spíš hrubší mletí a nasypte ji do uzavíratelné lahve, kam se vám vejde 250 gramů nápoje. Když to uděláte večer, na ráno budete mít kávu hotovou.
- Přidejte odměřené množství vody, láhev uzavřete, zamíchejte a dejte na 12 hodin louhovat do lednice.
- Druhý den kávu přefiltrujte přes filtrační papír, například přes V60.
“Pokud nemáte, dá se improvizovat a použít silonky nebo ponožky,” usmívá se Nela Farkašová.
4. Servírujte v menší skleničce s ledem, který zjemní vylouhovanou kávu.
O cold brew chystáme samostatný článek. Tak se sem nezapomeňte vrátit. :)