6 letních kávových drinků a jak si je za pár minut připravit doma!

Pojďte se osvěžit! Léto je v plném proudu. Nejvyšší čas objevit a vyzkoušet některý z našich šesti letních drinků. Můžete na ně zajít k nám do coffee shopu nebo si je zkusit připravit sami doma. Anebo obojí a pak porovnávat, co vám chutnalo víc.

Cascarová limonáda

Co to je: Alternativa k tradičním kávovým nápojům, protože obsahuje nižší množství kofeinu než káva. Připravuje se z cascary, což je sušená vnější slupka kávových třešní.

Proč to zkusit:méně kofeinu a je to skvělé využití vedlejšího produktu zpracování kávových zrn.

Co budete potřebovat k domácí přípravě:

Jak si doma připravit cascarovou limonádu:

  1. Nasypte několik kostek ledu do sklenice. Velikost vyberte podle toho, jak moc limonády chcete vypít.
  2. Led zalejte perlivou vodou a přidejte sirup v poměru 50 ml sirupu na 1 litr vody. 
  3. Dozdobte citronem, limetkou, mátou nebo rozmarýnem. 

blog_Letni_drinky_Cascara

 

Cascarový tonic 

Co to je: Další alternativa ke kávovým nápojům podobná cascarové limonádě, jen v kombinaci s tonicem. 

Proč to zkusit: Má méně kofeinu než tradiční kávové nápoje, je to zajímavý experiment.

“Oproti perlivé vodě v předchozím nápoji tonic zvýrazní šťavnatost a ovocitost cascary,” říká Nela Farkašová z Penerini. 

Co budete potřebovat k domácí přípravě:

Jak si doma připravit cascarový tonic:

  1. Nasypte několik kostek ledu do sklenice. Velikost vyberte podle toho, jak moc tonicu chcete vypít.
  2. Led zalejte tonicem a přidejte sirup v poměru 50 ml sirupu na 1 litr tonicu. 
  3. Dozdobte citronem, limetkou, mátou nebo rozmarýnem. 

blog cascarová limonáda z našeho sirupu

 

Espresso tonic

Co to je: Káva s tonikem.

Proč to zkusit: Skvělé osvěžení, které má díky možnosti výběru z mnoha ovocitých nebo čokoládovější káv a jejich kombinací s mnoha druhy toniků pokaždé trochu jinou chuť. Dá se s ním v podstatě donekonečna experimentovat.

“Například můžete zkusit espresso tonic okořenit ginem a dostanete alkoholický letní drink,”doporučuje Nela Farkašová z Penerini. 

Co budete potřebovat k domácí přípravě:

  •   2 espressa nebo filtrovanou kávu.

“Chuť drinku z filtrované kávy nebude tak výrazná, ale je to alternativa, pokud nemáte doma kávovar,” říká Nela Farkašová. 

  •     50 – 100 ml toniku
  •     pár kostek ledu
  •     citron, mátu nebo rozmarýn na ozdobení, záleží na vaší fantazii 

Jak si doma připravit espresso tonic:

  1. Nasypte několik kostek ledu do nižší sklenice.
  2. Na led pomalu nalejte dobře vychlazený tonic, a to zhruba do poloviny sklenice.
  3. Připravte dvojité espresso nebo filtrovanou kávu, které pomaluje dolévejte na led. Espresso vytvoří efektivní vrstvu v horní části nápoje.
  4. Ozdobte kouskem citronu a - hotovo.

blog_letni_drinky_espresso_tonic

 

Ledová káva

Co to je: Chlazená káva, která má mnoho různých variant.

Proč to zkusit: Perfektně osvěží a dodá vám potřebný kofein. Teplota vody nemá na obsah kofeinu v kávě vliv, ve studené kávě je ho stejně jako v horké. 

Co budete potřebovat k domácí přípravě:

  •       2 espressa nebo filtrovanou kávu, pokud nemáte doma kávovar. 
  •       200 ml mléka 
  •       pár kostek ledu

Jak si doma připravit ledovou kávu:

  1. Nasypte několik kostek ledu do středně velké sklenice. 
  2. Led přelejte mlékem. 
  3. Připravte dvojité espresso nebo filtrovanou kávu a nalejte do sklenice na led s mlékem. Vznikne vám chutný a oku lahodící nápoj. 

Extra tip od Nely Farkašové:Pokud se inspirujete naším receptem a připravíte si tuto ledovou kávu s mlékem, sáhněte po čokoládovějších kávách než těch ovocitějších. Konkrétně můžete zvolit třeba naši výbornou Brazilku, která chutná po mrkvovém dortu a perníku.“ 

blog_letni_drinky_ledova_kava

 

Espresso crodino

Co to je: Kávový koktejl, který mixuje espresso s hořko-sladkým aperitivem připomínajícím aperol.

Proč to zkusit: Originální trendy nealkoholický koktejl. 

Co budete potřebovat k domácí přípravě:

Jak si doma připravit espresso crodino:

  1. Nasypte několik kostek ledu do nižší sklenice.
  2. Na led nalejte 100 ml aperitivu Crodino. 
  3. Připravte si espresso a jakmile bude hotové, pomalu jím dolejte celý drink.

blog_letni_drinky_espresso_crodino

 

Cold brew

Co to je: Káva macerovaná ve studené vodě.

Proč to zkusit: Pro jedinečný chuťový zážitek a také jako zkoušku trpělivosti, pro správnou extrakci kávy totiž budete potřebovat až 12 hodin. :)

Co budete potřebovat k domácí přípravě:

  •     40 g namleté kávy 

Extra tip od Nely Farkašové: “Pro nejlepší chuťový zážitek je důležité namlít si kávu doma, protože po namletí z ní rychle vyprchává aroma. Na cold brew je vhodnější ovocitější káva. Tato Ethiopia je skvělá na cold brew i na filtrovanou kávu.“ 

  •     200 g vody
  •     pár kostek ledu

Jak si doma připravit cold brew:

  1. Namelte 40 gramů kávy, spíš hrubší mletí a nasypte ji do uzavíratelné lahve, kam se vám vejde 250 gramů nápoje. Když to uděláte večer, na ráno budete mít kávu hotovou.
  2. Přidejte odměřené množství vody, láhev uzavřete, zamíchejte a dejte na 12 hodin louhovat do lednice.
  3. Druhý den kávu přefiltrujte přes filtrační papír, například přes V60.

“Pokud nemáte, dá se improvizovat a použít silonky nebo ponožky,” usmívá se Nela Farkašová.

4. Servírujte v menší skleničce s ledem, který zjemní vylouhovanou kávu.

blog_letni_drinky_cold_brew

O cold brew chystáme samostatný článek. Tak se sem nezapomeňte vrátit. :)