Jak začít s výběrovou kávou?
Pijete zatím jen turka nebo instantní Nescafé, ale chcete se ponořit do světa výběrové kávy? Výborně! Připravte se na vzrušující cestu plnou experimentování a objevování nových chutí. Abyste na ní nezabloudili, přinášíme vám praktickou „mapu“, která vás povede krok za krokem.
Kdykoliv v Penerini slyšíme někoho, kdo pije jen turka nebo instantní kávu a chtěl by zkusit výběrovou, připodobňujeme mu náš svět k tomu vinnému - stejně jako u dobrého vína se i ke kvalitní kávě musíte „propít“. Jak a kde s tím začít?
Zastavte se u nás v prodejně
Naše prodejna na Palackého třídě 60 v Brně je otevřená všem – od úplných nováčků po náročné znalce kávy. Jsme tu, abychom vám pomohli najít to nejlepší, co kávový svět nabízí. Každého zákazníka provádíme výběrem a doporučujeme mu první zrnka. Nováčkům obvykle radíme začít jednou z těchto dvou směsí:
Tyto směsi vám umožní poznat rozdíl mezi arabikou a robustou. Možná zjistíte, že arabika není jen kyselá, jak jste si do té doby mysleli. Pokud vám zachutnají směsi, jako další krok doporučujeme přejít na jednodruhové kávy. Vyzkoušet můžete třeba Indii nebo Brazílii, kde se čokoládové chutě prolínají s vyšší kyselostí než u Riservy nebo Rustiky.
“Po nich je pak dobré ochutnat Ethiopii nebo Colombii, které jsou šťavnaté a hodně ovocité,” doporučuje Nela Farkašová z Penerini.
Jakmile se propijete jimi, můžete postoupit k ochutnávání fermentované Colombie, která je skoro na pomezí mezi kávou a čajem.
Pořiďte si moka konvičku
Nemusíte hned investovat do drahého espressovače, abyste si mohli doma připravit skvělou výběrovou kávu. Moka konvička je ideální volbou pro začátečníky – stačí vám jen jemně mletá káva a voda. Výsledek bude skvělý a dobře se od něj odpíchnete k dalšímu testování a pokrokům.
Vyzkoušejte cupping
Stejně jako víno má i káva svou degustaci – říká se jí cupping. Je to zábavný způsob, jak objevovat různé chutě, trénovat chuťové pohárky a dozvědět se, co vám skutečně chutná. V Penerini pořádáme cupping každý měsíc, tak přijďte zjistit, jaké kávy vás osloví. - REGISTRACE!
Zkuste kávový kurz
Pokud chcete jít ještě dál, kurzy jsou skvělý způsob, jak si vyzkoušet různé přípravy kávy a najít si ten pro sebe vyhovující. V kurzech si také můžete osahat různé pomůcky, které by se vám mohly hodit k domácí přípravě kávy, ale zatím jste do nich nechtěli investovat. Kávovým začátečníkům doporučujeme v Penerini dva kurzy:
- Základní baristický kurz – Dozvíte se vše od pěstování kávy až po pražení. Naučíte se nastavit si mlýnek, našlehat mléko a připravit espresso a nápoje na jeho bázi.
- Kurz domácí přípravy kávy – Perfektní pro ty, kteří chtějí vyzkoušet různé způsoby přípravy, jako je french press, moka konvička, Hario V60, Chemex, filtrovaná káva a další.
Sbírejte zkušenosti a chutě
Na cestu za výběrovou kávou jste vykročili už tím, že jste si přečetli tento článek. Pokud vás výběrovka na první ochutnání neosloví, nezoufejte.
„Dejte tomu pár dní, a pak si zkuste znovu dát turka, na kterého jste byli zvyklí. Uvidíte, že rychle změníte názor a turka vylejete do dřezu, protože vám nebude vůbec chutnat,“ říká Nela Farkašová z Penerini.
Spoustu informací o kávě najdete také v dobrých kavárnách. Jednu takovou najdete třeba v Medlánkách nebo tady na blogu.