Džezva (Cezve ibrik) je velmi jednoduchý nástroj pro přípravu tradiční turecké kávy.
Džezvy značky Soy jsou vyráběny ručně v srdci Istanbulu, v malé dílně nedaleko Grand Bazaaru. Jejich tvar, design i složení jsou navrhnuty tak, aby byly ideálním nástrojem pro přípravu turecké kávy. Od roku 2013 jsou velmi populární také mezi profesionálními baristy, kteří se zaměřují na tureckou kávu. V tomto roce barista Turgay YILDIZLI zvítězil na světovém šampionátu v přípravě turecké kávy právě s touto džezvou.
Model C2 je určen pro přípravu až 1,5 šálku kávy najednou.
Džezva je vyrobena v 1,5 mm silné mědi, která rovnoměrně vede teplo.
Vnitřní stěny džezvy jsou potaženy cínem.
Měděné madlo je vyrobeno dostatečně dlouhé, aby se během přípravy nezahřívalo a bylo možné kávu z džezvy pohodlně přelít.
Rozměry: Výška 12 cm včetně madla, šířka 18 cm včetně madla, průměr 6 cm
Doporučená příprava: poměr kávy a vody 1:10, 7 g kávy : 70 g vody. Kávu důkladně rozmícháme ve vodě a džezvu postavíme na zdroj tepla. Necháme jednou zpěnit, poté přelijeme do hrnečku, necháme lógr sednou a servírujeme.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.